Published On: Wed, Mar 27th, 2019

Mediha Salkičević iz BiH čeka presudu: Financirala teroriste, zagovarala spaljivanje nevjernika

Mediha – Medi Salkičević (38) iz BiH, koja je ranije izjavljivala da svi nevjernici treba da budu spaljeni živi, čeka izricanje presude koje joj je američko pravosuđe zakazalo za 18. lipanj, nakon što je nedavno priznala da je financirala borce Islamske države (ISIL).

Pošto je provela četiri godine u federalnom zatvoru, boreći se protiv optužbi za terorizam, ova majka četvero djece iz zapadnog  Schiller Park priznala je krivicu, odnosno da je bila dio grupe bh. imigranata u Illinois, New York and Missouri  koji su kupili taktičnu opremu i slali je s novcem i drugim zalihama borcima ISIL-a, prenose nezavisne.com

Američki mediji podsjećaju da je Mediha jedna od šest optuženih povezanih sa Abdulahom Ramom Pazarom, također bh. imigrantom koji je živio u  St. Louis prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine da se priključi islamskim radikalima, piše abcchicago.

On je, podsjetimo, Amerikanac porijeklom iz BiH koji je otišao da se bori za ISIL, gdje je potom ubijen. Sud je odbio tvrdnju Salkičevićeve da je pomagala borcu ISIL-a, Pazaru, “jer je on tvrdio da je zakonski zastupnik u sirijskom konfliktu”. To je bio veliki gubitak za obranu i vjerovatno je razlog za priznavanje krivice.

Salkičevićeva je uhićena u Schiller Park  u veljači 2015. godine, nakon čega je zatvorena u St. Louis, gdje je procesuirana. Imala je šansu za postizanje dogovora sa sudom i prije nekoliko godina, ali do nagodbe nije došlo. Sve do prošle nedjelje.

Tužioci su istakli da su Salkičevićeva i njeni suradnici koristili šifrirani jezik na društvenim mrežama u namjeri da podrže Pazara i druge teroriste povezane sa ISIL-om, uz slanje novca i zaliha.

Medihini odvjetnici će vjerojatno tražiti da joj se, ako bude osuđena, u kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno da odmah bude puštena na slobodu. Vlast, međutim, može tražiti dodatni pritvor, jer je ranije, kako se tvrdi, izjavljivala da svi nevjernici treba da budu spaljeni živi.

Ona je, podsjetimo, ranije pisala pismo sudiji Catherine Perry da uzme u obzir, kako navodi, brutalnosti koje je sa svojom obitelji doživjela tijekom ratnih sukoba u BiH tokom devedesetih godina.

Salkičevićeva je radila u kargo kompaniji na aerodromu “Chicago O’Hare” kada je odvedena u pritvor. Svih šestoro optuženih iz ovog predmeta su rođeni u BiH i sada žive u SAD.

Pored Salkičevićeve za poticanje terorizma i pomaganje teroristima optuženi su i Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić, Armin Harčević, Nihad Rosić i Jasminka Ramić.

Banjalučanin optužen za ratovanje u Ukrajini

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Banjalučanina Gavrila Stevića (53) zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini.

Terete ga da je tokom 2014. godine iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov i područje Luganjska.

“Na tom području se kao dobrovoljac, sa drugim licima iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice ‘Jovan Šević’, koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine”, navodi se u optužnici. Optuženi je, dodaje se, u okviru te jedinice zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja rujna 2014. godine.