Published On: Sub, stu 26th, 2022

MEDICINSKI FENOMEN: Znanost je Sebiju upisala kao muškarca. Iza SDA ipak ne stoji žena

Zašto je Vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu iznenada i bez jasne nadležnosti u ovom slučaju potvrdilo nalaz komisije koja je s prof. dr Enrom Suljić na čelu „istraživala“ i „dokazala“ da je sva dokumentacija o magisteriju i akademskom putu dr. Sebije Izetbegović ispravna, pita se sarajevski portal Raport i navodi da dio odgovora do kojih je došao ukazuje da generalna direktorica KCUS-a i njeni najvjerniji poslušnici možda idu u novu aferu. Raport dalje navodi da njegovi izvori s Medicinskog fakulteta i KCUS-a kažu kako bi slučaj “diploma” mogao dobiti novi zaplet. Posebno nakon što je inspekcija ponovo na Medicini češljala dokumentaciju.

Podsjetimo, Senat UNSA-e na posljednjem zasjedanju dao je rok od mjesec Medicinskom fakultetu u Sarajevu da se pronađu i dostave Rektoratu nedostajući dokumenti o magisteriju Sebije Izetbegović. Najspornije je povezivanje perioda njenog postdiplomskog studija u Zagrebu i Sarajevu. Izetbegović je Medicinskom fakultetu dostavila izjavu da je položila 10 ispita u Zagrebu. Tu izjavu je uvažio tadašnji dekan Nedžad Mulabegović, a na osnovi toga Izetbegović je mogla steći zvanje magistra.

No, kad se počelo češljati taj proces ispostavilo se da nešto ne štima, odnosno da su sporni dokazi o ispitima položenim u Zagrebu te ekvivalenciji tih ispita. Medicinski fakultet u Zagrebu službeno je potvrdio da postoji samo upisnica Sebije Izetbegović iz 1992. godine i ništa više. Pojavio se i indeks Sebije Izetbegović s ispitima i ocjenama te potpisima profesora, ali bez ovjere.

Mjesec postavljenog roka Senata UNSA-e istječe uskoro. Komisija u sastavu dr. Enra Suljić, prof. emeritus Mirza Dilić, prodekanica za financije Medicinskog fakulteta Nermina Babić, dr. Amela Džubur-Alić i šefica Studentske službe Medicinskog fakulteta Taida Nakić je utvrdila kako je dokumentacija Sebije Izetbegović uredna. A to je potvrdilo i Vijeće Medicinskog fakulteta koje je naprasno sazvano u četvrtak.

Indikativno je da je sjednica Vijeća sazvana dan nakon što je, kako saznaje Raport, Županijska uprava za inspekcijske poslove Županije Sarajevo vršila novi inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu. Povod i ovog nadzora, baš kao i onog iz lipnja ove godine, jest dokumentacija o stjecanju magistarskog zvanja Sebije Izetbegović.

Prema dokumentaciji koju je Raport dobio od svojih izvora s Medicinskog fakulteta, inspektori ni ovaj put nisu dobili odgovor na pitanje je li se Izetbegović upisala na studij na osnovi natječaja. Osim toga, njen upisni list nije do kraja popunjen, odnosno nedostaju podaci o nazivu visokoškolske ustanove koju je upisala, broj upisnice, podaci o studentu, a nema čak ni potpisa. Utvrđeno je i da je upis za drugi semestar nepotpuno popunjen, te da ne sadrži iste podatke kao i upisni list, a da je broj dosjea 830/60 napisan olovkom?! Slično je i s upisom na treći semestar, gdje nedostaje i broj dosjea.

Inspektori su utvrdili još jednu zanimljivu činjenicu i to uvidom u matične knjige. Kako se vidi iz dokumentacije, pod brojem dosjea 836, koji je napisan olovkom na Upisnom listu Sebije Izetbegović, vodi se Senad Sarić.

Prema saznanjima Raporta, inspekciji je rečeno kako u dosjeu Sebije Izetbegović nema dokaza, odnosno prijava o polaganju ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu za magistarski studij. Dosje sadrži jedino ovjerenu kopiju indeksa Sebije Izetbegović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je izdan 1993. godine. U indeksu je navedeno da je Izetbegović položila 10 ispita za koje su upisane ocjene. Međutim, nije nađen zahtjev za nastavak studija na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Poznato je da taj zagrebački indeks nikad nije dobio potvrdu iz Zagreba da je autentičan.

Tijekom nadzora inspektorima su kao dokaz o načinu prelaska Sebije Izetbegović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Medicinski fakultet UNSA-e, odnosno o tome kako su priznati položeni ispiti, predočena dva lista papira na kojima je na engleskom jeziku rukom napisano 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te devet naziva predmeta bez ocjena. Kako je rečeno Raportu, na ovim papirima nema datuma, pečata niti potpisa.

Uvidom u Matičnu knjigu magistranata, inspektori su utvrdili da je Sebija Izetbegović upisana pod rednim brojem 437. Tu se navodi da je ona 19.3.1998. godine obranila magistarski ispit. Ali nije napisano kada je Izetbegović upisala magistarski studij i kada je apsolvirala. Također, nije navedeno ni da je podigla diplomu.

Prema informacijama Raporta, zapisnik inspekcijskog nadzora u kojem su utvrđeni nedostaci potpisale su Babić, Džubur-Alić i Nakić. A upravo su njih tri, između ostalih, članice komisije koja je utvrdila da je dokumentacija o akademskom putu Sebije Izetbegović savršeno uredna./HMS/

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Sebija je Supermen koji u isto vrijeme može boraviti na dva mjesta.
Naime poznato je da je upravo te godine 92/93 skupa sa Hanumom Halidom skupljala pomoć po Turskoj.

Još uvjek mi odzvanja njezina poznata izjava u vrijeme korone i duplih kineskih respiratora kada se obratila svekolikokoj bošnjačkoj javnosti riječima : Ja sam “ doktorica za dole” i sa respiratorima nemam ništa.
E sad ,jel ona zbilja misli da je SDA glasačko tijelo toliko nepismeno da ne zna sto je to Ginekolog pa mu to mora posebno objašnjavati ili je nešto drugo po srijedi?

Sigismund Tomašević Kotromanić - Ishak-beg Kraljev
Sigismund Tomašević Kotromanić - Ishak-beg Kraljev
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Sebija Seka Izetbegović ( prof. dr. Sebije Izetbegović ????? ) studirala je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu skoro 11 godina  ( 11.09.1978. do 16.04.1989. ), a o ratnim specijalizacijama, pohađanjima postdiplomskih studija u Zagreb je degutantno i suvišno govoriti. 

Anonimus
Anonimus
Šta ti kažeš na ovo?  Sigismund Tomašević Kotromanić - Ishak-beg Kraljev
2 mjeseci prije

SEBIJA IZETBEGOVIC JE ODVRATNI LAŽOV I NIJE UOPŠTE LJEKAR

Anonimus
Anonimus
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

Ko laze taj i krade.

Anonimus
Anonimus
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

Ko krade taj i ubija.

SVE to je Srbija Izetbegovic

SVE TO JE I OSMICA.

Anonimus
Anonimus
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

Eto ko nam stoji u vrhu entiteta FBIH.

SEBIJA, Osmica, bakir, novalic,….. SVE SAMO LAZOVI, LOPOVI I UBICE.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

I Hajdo iz Gunje..Komsin zamenik kod hanume mu..
Hajdarevic Uzeir .koljac civila i nenaoruzanih pripadnika JNA u Tuzli..nakon dogovorenog primirja..
Nacelnik KoG-a Tuzlanskog korpusa..a pre toga dosnik Jansi i Francu Bučaru u Ljubljani..
Izdajnik ko i svako konvertitsko ko&pile..zadojeno urinom i drekom iz ma&minih di&mija..

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

Vele njiovi “akadeci” (vidju 100ke) da oni slovo “L” trebaju zameniti po bosranskom pravopisu.. sa slovom “Lj”..
Ja ja..balji&ijandera..

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimus
2 mjeseci prije

Ketman ..ketman..(i&Šljam)
“Lazno se predstavljati..lazno zboriti..lazno optuziti..lazno svedociti..
I&Šljam..i Q’an..

Cakarevi doci
Cakarevi doci
Šta ti kažeš na ovo?  Sigismund Tomašević Kotromanić - Ishak-beg Kraljev
2 mjeseci prije

Nama pase da vas ona lijeci a novalic nek vam nabavlja medicinsku opremu a ja cu vam nisane prodavat

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Al vidi se da joj je Bake siso i lizo..ridjobradom netreba farbanje.. ..vele ljudi..zaudara na 15 meteri..

SVA PRIČA
SVA PRIČA
2 mjeseci prije

E neka si se pokakila u pročelje Izetbegovica ,…a pokakila si se i na ovaj svjetski sistem parlamentarne demokratije Caesar ovog konja

Danilo V
Danilo V
2 mjeseci prije

Nedajte Seku…pa svrsila je..doq&ac pod Kurjakom.. (63 vs 33 years) al on zaboravio potpisat..prstom..
Oso zaprat su&pak ..”pa o plocicu”..
Onda obnavljali gradivo u Istanbulu..dok se nije napunila vreca..
E onda “ko te he&be”..sad mi je Bake najbolji..a i zetina Ćamil je “zlu netrebalo”..ako mi ztreba arbajt..

Jozo BRAVAR
Jozo BRAVAR
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
2 mjeseci prije

Opet mozak Sratka đenerala…

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Jozo BRAVAR
2 mjeseci prije

Streptomuslimin..Srebfarmako..
Vama je ostalo jos da rostiljate Tabutijadu..i resavate deponiju kostiju Agrokomerca..
Dva tri krilca ..pa u prazni tabut…
Al Nove Daske.Ba.Kme
No…Jel istina ovo sto prica Osmica po drekćarsiji..”Da je Sejdo ganci..pravi babo Suljagi..”…veli evo papira..
Ccc.ccc.koja ste vi ga&hmad

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ova žena apsolutno nema niti magisterij, to je sad razvidno, kupila je diplomu isto kao i onu doktorata, jer tko bi se usudio “ispitivati” Sebiju izetbegović, halo, to je Alijina snaha Bakirova supruga…diplomice su se ispisivale sa izmišljenim brojevima indeksa, kojeg je imao netko drugi. Jezivo. Ovo je uistinu horor prića da je ova žena pootpuštala najeminentnije specijaliste i doktore, jer se bojala da ljudi ne otkriju koliko je šuplje njeno znanje.