Published On: Sub, lis 12th, 2013

MCGUFFIE: EU neće raditi posao za bh. političare

Odgovornost za postizanje sporazuma o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci” je na liderima u BiH i EU neće biti njihova zamjena, izjavio je Srni glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH Andy McGuffie.

On je istakao da će idućih dana biti intenzivno nastavljene međusobne konsultacije vodećih političkih aktera u BiH, kao i njihove sa EU, te da će o raspoloživim modalitetima biti dodatno razgovarano.

“Obveze koje su preuzeli politički lideri i institucije BiH u `Mapi puta` od lipnja 2012. godine, te nedavno u Deklaraciji potpisanoj 1. listopada, još nisu ispunjene. Oba dokumenta ostaju na snazi i lideri su dužni da što prije naprave iskorak u ispunjavanju tih obveza”, poručio je McGuffie.

On je ponovio da Europska komisija ostaje posvećena nastavku pružanja podrške naporima političkih lidera da pronađu rješenje za pitanje “Sejdić-Finci”, te da vjeruje da može biti postignut održiv sporazum, ukoliko postoji dovoljna politička volja i spremnost na kompromis.

U nastavku trećeg dijaloga na visokom nivou između EU i BiH u četvrtak, 10. listopada, u Bruxellesu federalni partneri nisu postigli dogovor o provođenju odluke “Sejdić – Finci”

VLM