Published On: Pon, pro 29th, 2014

Mayer: BiH će ući u EU za 20 godina

Washington – Američki stručnjak za Balkan Steven Mayer navodi da je optimističko predviđanje da će BiH, ako nastavi postojati, biti primljena u EU za 20 godina.

U autorskom tekstu za Srnu “Privrženost prošlosti”, Meyer ističe da su izbori iz listopada 2014. godine pojačali etničke podjele u BiH i smatra da je politika jedinstvene države BiH – mrtva.

On navodi da je “tihi” sastanak predstavnika veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu sa članovima opozicije u Republici Srpskoj – da bi ih ohrabrili da sklope koaliciju protiv predsjednika Milorada Dodika – ne samo neprihvatljiv upad u unutarnju politiku Srpskoj, nego i kršenje diplomatskog protokola. 

Meyer ističe da je “problematična” analiza Mladena Ivanića, koji je rekao da ni Rusija ni Srbija ne bi priznale nezavisnu Republiku Srpsku i da bi Srbija, ako prizna Srpske, morala priznati i nezavisnost Kosova.

“Kao član Predsjedništva BiH i lider PDP-a, važne oporbene stranke u Republici Srpskoj, Ivanić govori s određenim političkim utjecajem. Nažalost, njegova analiza je problematična, pošto je ukorijenjena u prošlosti u kojoj se desila propast”, naglašava Mejer.

Svakako je moguće, ističe Meyer, da Rusija i Srbija ne bi priznale nezavisnu Republiku Srpsku. Ali, to je manje vjerojatno za Rusiju.

Srpski nije važno vanjskopolitičko pitanje za Rusiju, ali bi priznanje Moskve bio način da se uznemire SAD, a ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi to uraditi samo da bi pokazao antizapadni stav.

“Istina je da bi Srbija bila znatno manje naklonjena priznavanju neovisne Republike Srpske, ali ne zbog utjecaja na Kosovo. Nepriznavanje Republike Srpske od strane Srbije bilo bi potaknuto željom da se ne izazove antagonizam prema SAD ili EU.

To bi bio potez koji bi mogao naštetiti aplikaciji Srbije za ulazak u EU. Beograd se već usprotivio Uniji neuvođenja sankcija Rusiji i ne bi bilo razloga da se taj antagonizam pojačava “, navodi politički analitičar iz Washingtona.

U autorskom tekstu za Srnu Meyer ističe da je Kosovo praktično postala stvar kojom se Vlada Aleksandra Vučića ne bavi i, suštinski, ona je otpisala Kosovo da ne bi uvrijedila Zapad.

“Beograd neće formalno i službeno priznati neovisnost Kosova, ali je praktično to već učinio”, navodi Meyer.

Ako zanemarimo Kosovo, ističe Meyer, mnogo je važnije pitanje to što je pozicija koju su zauzeli Ivanić i njegovi politički saveznici povezana s politikom koju je nametnuo Zapad, a koja u posljednjih 20 godina nije donijela održivu, funkcionalnu i učinkovitu državu BiH.

“Umjesto toga imamo` lažnu` državu koja je definirana mutnom birokracijom, mnogobrojnim razinama vlasti, velikom nezaposlenošću, korupcijom, dugovima i društvenim proizvodom koji je blizu europskog dna, stalnim pitanjem treba li postoji hrvatski entitet i izrazito nefunkcionalnom Federacijom.

Kada je ta nagomilana mizerija naroda u BiH – osobito u Federaciji – eksplodirala u veljači ove godine, to je uglavnom bila smrtna presuda bilo kakvoj realnoj šansi da će Daytonski sporazum ikada dovesti do jedinstvene države.

On dodaje da, unatoč neuspjehu u posljednjih 20 godina, zapadne zemlje, uz potporu nekih političara u BiH, nastavljaju se zalažu za tu mrtvu politiku. Ali, njihovi napori su čista inercija – oni ne znaju što bi drugo radili.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju / SSP / između EU i BiH potpisan je 2008. godine, ali nikada nije stupio na snagu. Pošto se sa SAA oteže već šest godina, optimističko je predviđanje da će BiH – ako nastavi postojati – biti primljena u EU za 20 godina.

Sada su Velika Britanija i Njemačka objavile “novu inicijativu” i zatražile od lidera u BiH da se obvežu na provođenje reformi u pisanoj formi da bi podržale približavanje BiH prema EU.

Ako je prošlost bilo kakva indikacija, i ova inicijativa će tiho odumrijeti, a potom će se pojaviti novi prijedlog, loš u startu “, navodi Meyer.

Ranije ovog mjeseca, Vijeće za provedbu mira preporučio je da BiH formira nove vlasti i fokusira se na ekonomiju, a visoki predstavnik Valentin Inzko ohrabren je “dobrim sastankom” s kolektivnim Predsjedništvom.

Meyer ističe da je najveće iznenađenje u vezi sa svim tim da, poslije 20 godina, Vijeće i Ured visokog predstavnika – i dalje postoje.

“Možda je najveći napor poduzet odmah poslije oktobarskih izbora, kada su se predstavnici veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu sastali tiho sa članovima opozicije u Republici Srpskoj da bi ih ohrabrili da sklope koaliciju protiv predsjednika Milorada Dodika.

To je ne samo neprihvatljiv upad u unutarnju politiku Republike Srpske, nego i kršenje diplomatskog protokola “, smatra Meyer.

Analitičar iz Washingtona zaključuje da je jasno, kao i svih ovih godina, da je jedini put naprijed za Zapad da se povuče iz ove situacije, raspusti zastarjele organizacije i vrati proces brige o budućnosti BiH njenom narodu i liderima koje treba ohrabriti da razgovaraju o svim opcijama .

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare