Published On: Pet, srp. 20th, 2018

Maya iz Sirije: Sretan kraj potresne priče djevojčice koja je koristila tuna konzerve umjesto proteze

Maya Merhi, koja je rođena bez nogu zbog rijetkog urođenog stanja, živjela je sa ocem u izbjegličkom kampu nakon borbi koje su ih prisilile da napuste svoju kuću u provinciji Aleppo.

Nakon bježanja u sjeverozapadnu regiju Idliba, Maya je snimljena kako se jedva kreće uz pomoć proteze kućne izrade, napravljene od cijevi i konzervi za tunjevinu.

Dizajnirane od strane njenog oca Mohammada, koji pati od istog urođenog poremećaja, improvizirane noge su stvorene da bi je zaštitile od vrućeg, prljavog i prašnjavog tla. Sa improviziranom protezom, Maja je mogla da izađe iz svog šatora i čak mogla ići u školu kampa.

Nakon što su slike njene patnje obišle svijet,  Maya i njen otac prebačeni su u  Istanbul na liječenje.

„Ona se smije, dobrog je zdravlja i uči se hodati“, rekao Dr. Mehmet Zeki Culcu, specijalist u oblasti protetike koji je Mayi besplatno pružio tretman koji će joj promijeniti život.

Dr. Culcu je rekao da će joj trebati tri mjeseca kako bi stekla potpunu mobilnost i funkcionalnost. Udovi koje je kreirao njen otac, pružili su joj ogromnu korist, jer su je navikli da hoda a ne da puže.

„Bez ikakve pomoći, njen otac je njihovu patnju pretvorio u nadu i Bog im je pomogao“, dodao je dr. Culcu.

Otkakao je počeo rat u Siriji, žrtvama je sve teže pristupiti liječenju koje im može spasiti živote.

Vladine bolnice često su nepristupačne, a medicinske ustanove koje su u oblastima koje kontrolira opozicija, često su meta zračnih napada. Točni podaci broju mrtvih su nepoznati, ali se procjenjuje da je 465.000 sirijaca umrlo i više od milion povrijeđenih u ratu koji traje nešto više od 7 godina. Više od polovine pred ratnog stanovništva Sirije, oko 12 miliona ljudi, pobjeglo je ili je razmješteno, a Turska je preuzela više od 3,5 miliona izbjeglica, prenosi AlJazeera