Published On: Sri, svi 13th, 2020

Maturantica Anica Matić iz Ljubuškog porukom ‘Zamisli’ sažela sva nedavna događanja koja su snažno utjecala na ovu generaciju

Jedna maturantica iz Gimnazije Ljubuški, Anica Matić, objavila je jedan odličan tekst vezano za trenutnu situaciju svih učenika završne godine srednjih škola u kome na doista lijep način izražava osjećaje zbunjenosti, straha zbog neizvjesnosti, odgovornosti, ali i pozitive koje trenutno proživljava, napisao nam je u poruci naš gimnazijalac Boris Vujica, te nas uputio na ovaj članak.

Maturantica Anica Matić poslala nam je pismo u kojem na poseban stilski način sažima sve što su maturanti u posljednjih nekoliko tjedana prošli vezano za pisanje državne mature. Ona u svojem pismu naziva Zamisli dočarava situaciju jednog zbunjenog maturanta koji je iščekivao informacije, bio u neizvjesnosti te od svega i psihički patio. U nastavku donosimo cijelo njezino pismo.

ZAMISLI, Anica Matić

Načeli smo novo desetljeće. 2020. je.

Situacija je, ionako, iznenađujuća i pomalo zastrašujuća. Kako za koga.

U svoj toj konfuziji mjera, izolacija, karantena, zabrana i propisa – zamisli da si maturant.

Školovanje ti je naglo prekinuto 3 mjeseca prije. Spremaš se za državnu maturu, prijemne ispite i, na neki način, najvažniji ispit života. Onaj ispit o kojem ti ovisi karijera i “budućnost” za koju ipak nismo sigurni da je u našim rukama.

Dobro ti je došao odmor, pratiš silne zadatke online nastave kojih ima na pretek, nadaš se najboljem i nekako ne želiš pomišljati da najljepša zadnja 2 mjeseca dvanaestogodišnjeg školovanja nećeš proživjeti u svojoj školi, sa svojom generacijom.

Ne želiš prihvatiti činjenicu da nećeš, kao i dosadašnji četvrtaši, s predivnim uspomenama, osmijehom na licu i pjesmom na usnama obući norijadsku majicu, zadnji put ući u hodnik škole za koju nikad nisi mogao zamisliti da će ti ovoliko nedostajati. Nećeš moći imati normalni maturalac, profinjen i frižak doći tu jednu posebnu večer, kako bi otplesao službeni kraj završne godine.

Kažu da je fino… kažu da su to najljepše uspomene.

Žao mi je što će, za nekolicinu nas, sve to ostati samo na: “kažu..”

No, dobro.

Nije kraj svijeta. Bez patetike. Svjesni smo da ovo nije najgora stvar svemira.

Ovo je samo jedna priča pod naslovom:
Zamisli!
I dalje si maturant.
Zbog epidemioloških mjera ne znate hoće li se matura uopće održati, što će se promijeniti, na koji način će se zaključiti ocjene, kako će funkcionirati ispiti, kojeg gradiva neće biti.
Kako ćete upisati željeni fakultet, na kraju krajeva.
Čekate rezultate. Čekate konačnu objavu.

Ukinuli su neka djela za esej, izbacili su mali dio gradiva iz hrvatskog.
Kažu da iz matematike neće biti gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda bez objave što spada u to gradivo.

Nakon par dana, iz vedra neba pukne grom i objavi se vijest: “Ukinuti izborni predmeti državne mature.” 

Neki su u transu, sretni i zadovoljni, već roštiljaju i skaču po dvorištu, dok su drugi ljuti i razočarani, nesretni i smišljaju peticije.
Kao da peticija može išta više promijeniti.
Toliko ih je potpisano, a nijedna nije usvojena pa čak ni ozbiljno pogledana. Kao da će sad odjednom, mjesec dana prije, promijeniti odluku.

Ali.. opet grmljavina. Ovoga puta je odjeknula jače.
Ovoga puta su se ujedinili i oni koji su bili ZA i oni koji su bili PROTIV.

Ovoga puta su objavili vijest kako IPAK NISU UKINUTI IZBORNI PREDMETI, samo 24h nakon prve vijesti koja je izazvala šarolike reakcije.
Ali ne bi to bilo to da opet ne moraš nešto čekati. Treba ti 24 sata kako bi saznao konačni raspored pisanja već toliko puta spomenutih ispita.

Kako je to zdravo za bilo čiji, nekoć zdrav, razum? Kako je to normalno?

Vrlo je moguće da će, na podcastima #KAKOSI, s kanala srednjeHR, gledanost za duplo narasti preko noći, jer ih je dosta postalo “psihički nestabilno”, kažu.
Neki su izgubili volju, a neki već smišljaju drugu peticiju kojom neće ništa promijeniti.

Stanje je alarmantno, mozak vodi parlaonicu, čeoni režanj s popriličnom dozom dopamina zaduženog za motivaciju je zahrđao, a nama naviru stihovi “We don’t need no education, we don’t need no thought control”, s posebnim naglaskom na “thought control” jer ako ovdje netko potajno snima novi film “Kako riješiti maturanta u 10 dana”, bome je napisao brutalan scenarij.

A mi i dalje jedva čekamo kako će se taj scenarij završiti.
Hoće li biti bajka, satira, horor ili možda tragikomedija?

Hoće li se povećati broj prijavljenih na studij Odnosa s javnošću kako bi pravilnim primjerom pozvali savjetnike komunikacijskih znanosti na ispit savjesti?

Hoće li se povećati broj pohađatelja Etike da, iskustvom vođeni, pokažu što je (ne)moralno i naprave mali serijal znanja za odrasle, pod nazivom: “Što je dobro, a što loše u današnjem svijetu?!”

Što Google izbacuje kad upišeš: “Kako postati ministar obrazovanja, savjeti/tutorial?”

Ima li Google tražilica ovih dana više upita na temu: “Kako u što manje vremena izludit 30.000 ljudi?” 

I još mnogo upitnika.

Ali… glava gore, bar ćemo na poseban način bit posebni.

Kažu da je i to važno.

Zamisli.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
FARANO.MARXISTA
FARANO.MARXISTA
1 godina prije

PAPU VOJTILU PROGLASIŠE SVECEM,A ON JE VEĆ U PAKLU!!
 
 PAPA VOJTILA JE POSEBNI PAPA KOJI BI TREBAO GORJETI U PAKLU. NISAM VJERNIK ,JA SAM ATEISTA,I NEMAM NIKAVIH PREDRASUDA TIČUĆI SE LJUDSKIH OPREDJELJENJA ,DA IZABERU SVOJA RELIGIOZNA VJEROVANJA ,ALI ,MOJE  PISANJE O NJEMU I VELIČANJA NJEGOVIH ,TAKOZVANIH, ZASLUGA KOJE BI MU SE TREBALE PRIZNATI U VREMENU NJEGOVOG PONTIFIKATA,IDU ZATIM DA GA SE PROGLASI NAJVEĆIM ZLOČINCEM TE ZLOČINAČKE RIMSEKE CRKVE!!
 
I PRIZNADOŠE ČOVJEKU ZASLUGE UMJESTO , OPTUŽNICE ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI.
NJEGOVA RELIGIJA MU JE NALAGALA ,AKO SE OSJEĆA RELIGIOZNI VJERNIK RIMOKATOLIČKE CRKVE I VJERE, TAKO MU NALAŽU  IZVORNI POSTULATI, ODNOSNO,POSLANJE RIMOKATOLIČKE VJERE DA SVAKI VJERNIK TREBA VJEROVATI DA JE SVAKI ČOVJEK STVOREN NA SLIKU I PRILIKU BOGA ,DAKLE ,SVAKI JE ČOVJEK NA ZEMLJI BOŽJE OČITOVANJAE I NE SMIJE BITI DRUGAČIJE TRETIRAN.
A CIJELA POVIJEST KRŠĆANSTVA JE CRNA RUPA SVEMIRSKIH RAZMJERA, JER JE ,KROZ SVOJU POVIJEST ,ZA SVOJE MATERIJALNE I VLADAJUĆE INTERSE ,MASOVNO UNIŠTAVALA LJUDE I LJUDSKE ZAJEDNICE ,I NIKADA DO DANAS NIJE PROMIJENILA SVOJ PUT ČINJENJA, UVJEK ISTIH ZLOČINA ,KAKO REKOH, NE SAMO PREMA POJEDINCIMA NEGO ,PREMA SKUPINAMA,PREMA ČITAVIM LJUDSKIM ZAJEDNICAMA VELIKIH, ČAK KONTINENTALNIH NASEOBINA. O TIM ZLOČINIMA JE STIDLJIVO I OPĆENITO ,PRVI U POVIJESTI KATOLIČKE CRKVE , IZJAVIO ,KAO POKAJANJE ,PAPA BENEDIKTXVI NA JEDNOM SKUPU RELIGIOZNE MEĐUSURADNJE U ASSISSIU.
SAMO ZBOG TOGA ,PAPA FRANJO (FRANCESCO) BI IMAO POVIJESANU ZADAĆU I ,AKO JE ISKRENI VJERNIK IZVORNIH POSLANJA SVOJE VJERE,MORAO BI ODMAH POČETI REFORME ČIŠĆENJA TE MASTODONTSKE ,USALJENE,KASTINSKE, ORGANIZCIJE, I VRATITI SE IZVORIMA SVOJE VJERE I BITI JOJ ODAN I ISKREN.
ZAŠTO POZIVAM ,POŠTOVANOG FRANCESCA DA POČNE VRŠITI SVOJU DUŽNOST U KRITERIJIMA SAMO IZVORNOG KRŠĆANSKOG POSLANJA.? ZATO ŠTO JE NJEMU DOSTUPNO ŽIVOTNO SAZNANJE SAMO JEDNOG SEGMENTA ZLOČINAČKOG PONAŠANJA VATIKANA KAO VRHOVNE KASTINSKE ,ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE   U DRUGOJ POLOVICI 2O-TOG STOLJEĆA U KOM VREMENU JE STOLOVAO,  KAO VRHOVNI EGZARH RIMSKE CRKVE, ČOVJEK HIPOKRIZIJE DUHA I ZLOČINAČKOG UMA I NAUMA ,PAPA VOJTILA.
 
I UPRAVO SAM HTIO DA SE SAMO ZADRŽIM NA JUŽNOJ AMERICI KADA JE BILA POPRIŠTE KATOLIČKE DIKTAURE ,ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I JEDNA ROBOVSKA LATIFUNDIJA AMERIČKOG KAPITALA KOJI JE ,NARAVNO ,KATOLIČKI ,U ČEMU JE SVOJ UDIO UVJEK IMAO I VATIKAN.
SVIJET SE DOBRO SJEČA VOJNIH UDARA ,VOJNIH DIKTATURA ,ROBVSKE EKSPLOATACIJE TIH STANOVNIKA KOJI SU ,OSIM ROVSKE PONIŽENOSTI STRAHOVALI I OD SVOJE CRKVE KOJA JE UVJEK BILA U SLUŽBI CIE I POLICIJE SVAKE POJEDINE DRŽAVE JUŽNE AMERIKE.
O TIM ZLOČINIMA NA TOM KONTINENTU NAŠIROKO JE PISAO GOSPODIN CHOMSKY ,A POSEBNO JE OPISIVAO SURADNJU KATOLIČKE CRKVE SA ZLOČINAČKIM REŽIMIMA. ČHOMSKY JE OPISAO I SLUČAJ NADBISKUPA KOJI  JE POSTAO =GLASOM UŠUTKANIH= I POSEBNO MASAKRA ŠESTORICE SALVDORSKIH ISUSOVACA.( KNJIGA SE ZOVE =HEGEMOPNIJA ILI OPSTANAK=).
NIJE LJUDSKI ZABORAVITI POSEBNO VOJNI UDAR U ČILEU I ARGENTINI, KADA JE VOJNA HUNTA U SURADNJI SA SVETOM MATEROM CRKVOM PROSUĐIVALI TKO JE PODOBNI KATOLIK TAJ JE PODOBNI GRAĐANIN , A TKO NIJE TAJ IDE NA INQUIZICIJSKI MASAKR. TAKO SU ,HUNTA I CRKVA U 6O GODINA AMERIČKE I VATIKANSKE  DIKTATURE , POSLALI NA ONAJ SVIJET STOTINE TISUĆA GRAĐANA TOGA KONTINENTA. A POSLIJE SVAKOG MASKRA ,VOJTILA ,KAO VRHOVNI GOSOPDAR, STIŽE U POSJETE UPRAVO TIM DRŽAVAM I PO IZLASKU IZ SVOG AVIONA LJUBI TLO TE DRŽAVE ,A JOŠ JUČER JE U NEKOJ OD TIH LATIFUNDIJA UBIJENO NEKOLIKO STOTINA GRAĐANA KOJI SU SE PROTIVILI AMERIČKOJ DIKTATURI. KAKO PIŠE CHOMSKY, ZA TE ZLOČINE SE NIJE SAZNALO U EVROPI JER ,KAŽE CHOMSKY: tretman tih događaja u zapadnoj kulturi, pokazuje činjenica da su imena ubijenih i buntovnih bila nepoznata ,za razliku od njihovih pandana pod vlašću kremlja GDJE SE ARITMETIČKOM PROGRESIJOM, UVEĆACVAJU BROJEVI ŽRTAVA A OVDJE SE NI NE REGISTRIRAJU=.
 
DA BI CHOMSKY DOČARAO RAZMJERE I TRETMAN POLITIČKIH OSUĐENIKA I SMAKNUĆA , U JUŽNOJ AMERICI I U LAGERU POD SOVJETSKOM KONTROLOM ,CHOMSKI TVRDI DA JE U JUŽNOJ AMERICI UČINJENO VIŠE ZLOČINA ZA 6O GODINA AMERIČKE OKUPACIJE ,NEGO SVE ŽRTVE KOJE SE PRIPISUJU STALJINOVOM REŽIMU.
PAPU VOJTILU PROGLASIŠE SVECEM,A ON JE VEĆ U PAKLU!! I TAMO MU JE MJESTO ,ZLOČINCA NON PLUS ULTRA.