Published On: Sri, stu 11th, 2015

ONI I DALJE ŽELE DIRIGIRATI KAOSOM: Podržavamo korištenje bonskih ovlasti a visoki predstavnik nam je super


Velika Britanija pozdravlja jednoglasno usvajanje Rezolucije 2247 po kojoj se obnavlja mandat EUFOR-a u BiH. Stabilnost i sigurnost su od iznimne važnosti tokom ovog razdoblja reformi u Bosni i Hercegovini, rekao je u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a britanski veleposlanik pri UN-u, a nekada veleposlanik u BiH Matthew Rycroft.
Vijeće sigurnosti UN-a je jučer u New Yorku jednoglasno usvojilo ovu rezoluciju kojom je produžen mandat Snaga EU (EUFOR), a veleposlanik Rycroft se pridružio ostalima u potvrdi pune i kontinuirane podrške ulozi visokog predstavnika u BiH.
Međutim, naglasio je da politička i sigurnosna situacija na terenu ostaje zabrinjavajuća. Stabilnost još nije ukorijenjena, a retorika razdora po etničkim linijama još se koristi.
– I to je razlog zašto smo pozdravili jednoglasno usvajanje Rezolucije o produženju mandata EUFOR-a. Poslali smo jasnu poruku da je Vijeće sigurnosti posvećeno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, provedbi Dejtona i primjeni Reformske agende dogovorene s EU. Bit ću jasan: Velika Britanija se obvezala da će pružiti punu podršku budućem članstvu BiH u Europskoj uniji i NATO-u. I mi smo u potpunosti posvećeni da pružimo svu potrebnu pomoć da BiH provede neophodne reforme da bi postigla svoj cilj u smislu euroatlantskih integracija, kazao je Rycroft.
U tom smislu istaknuo je zadovoljstvo što je Europska unija bila u stanju dovesti proces do početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju početkom ove godine i pozdravio je predanost političkih stranaka u BiH sadržajnom programu reformi, koji će stabilizirati gospodarstvo te poboljšati funkcionalnost države.
– Također pozdravljamo napredak o pitanju vojne imovine, koji je potreban za stupanje na snagu akcijskog plana za članstvo BiH, što je preduvjet za članstvo u NATO-u. Nadamo se da ćemo svjedočiti daljnjem napretku u mjesecima koji su pred nama, istaknuo je.
Međutim, dodao je, ozbiljni izazovi i dalje prijete stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Prošli mjesec Vijeće za vanjske poslove EU oštro je osudio prijetnju referendumom u Republici Srpskoj o pitanjima koja su na državnoj razini a to su pravosuđe i ovlasti visokog predstavnika.
– Prijetnje referendumom donose razdor, protuustavnne su i u suprotnosti su s Daytonskim sporazumom. Postoji potreba za poboljšanjem pravosudnog sustava na svim razinama, a mi pozdravljamo nedavne korake Europske komisije da se ponovo pokrene strukturni dijalog o pravosuđu, istaknuo je.
Smatra da je to pravi način za rješavanje postojeće zabrinutosti, a ne kroz podjele i prijetnje.
– Mi se u potpunosti zalažemo za nastavak mandata Ureda visokog predstavnika do pune implementacije agende 5 + 2. Velika Britanija daje punu podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu u tumačenju civilne provedbe Mirovnog sporazuma. I mi podržavamo korištenje bonskih ovlasti, ako to situacija bude zahtijevala, kazao je Rycroft.
Daytonski mirovni sporazum prije 20 godina, a četiri mjeseca nakon genocida u Srebrenici, donio je mir i izglede za prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine.
– Sada kada gledamo unatrag i vidimo što je sve postignuto u BiH, trebamo pogledati dalje u budućnost i vidjeti koliko je još potrebno da bi svi građani Bosne i Hercegovine imali koristi od trajnog prosperiteta i stabilnosti jer oni to zaslužuju. To će se postići samo kada svi politički lideri budu gledali šire od partikularnih interesa. A ti lideri bi trebali biti jako zabrinuti kao što sam i ja na ovom sastanku Vijeća sigurnosti o pitanju bilo kakve retorike i bilo kakvih aktivnosti koja podrivaju Daytonski sporazum. Značajan posao je pred nama, i on zahtijeva snažno i hrabro vodstvo. Drago mi je da su se Velika Britanija i Vijeće sigurnosti obvezali podržati vlasti BiH da bi sve ovo postalo realnost, zaključio je veleposlanik Velike Britanije pri UN-u.
FENA

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare