Published On: Uto, kol 20th, 2019

Matković uoči premijere “Radio Gange”: Hercegovina je primjer u kojem su se alternativa i ganga sjedinjavale

Na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega, u srijedu 21. kolovoza, počet će 20. izdanje Mediteran Film Festivala.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorit će Svjetska premijera filma “Radio ganga”.

Riječ je o svojevrsnom dokumentarcu o radijskom voditelju Tomi (Tomislavu Matkoviću) s Radio Gruda koji snima i arhivira gange.

 

U razgovoru za portal Jabuka.tv Tomislav Matković govorio je o samom nastanku dokumentarca, ali i o svom dugogodišnjem radu na terenu.

Još prije 20 godina sam za potrebe svojih emisija počeo skupljati gange.  Tako sam shvatio da bi moj krajnji cilj trebao biti da obiđem sva sela i snimim sve moguće gange jer mi je još prije 20 godina bilo jasno da će s umiranjem starih gangaša umrijeti i ganga, kazao je Matković.

Matković ističe kako je priča oko snimanje ovoga filma krenula prije 3, 4 godine zajedno s ekipom koja organizira Mediteran Film  Festival.

Došla je ekipa iz produkcijske kuće “Kadar”. Zanimljiva im je priča jer sam ja roker, kao neka alternativa, a s druge strane sam povezan s tradicijom. Ovo nije dokumentarac o meni kao meni. Oni me prate kako se krećem u svijetu između organiziranja rock koncerata i festivala i zajedno s gangašima, ističe Matković govoreći kako su se tradicija i alternativa uvijek isključivale, ali da se na području Hercegovine i Imotske krajine ove dvije stvari sjedinjuju.

Na filmu će se moći vidjeti kako ulazim u tuđe kuće, stare gostionice, sastavljam i snimam gangaše.

Snimanje filma je trajalo poprilično dugo, 3 ili 4 godine. Ili sam ja imao obveza ili pak oni. Oni su mene htjeli snimati u prirodnim sredinama u kojima se krećem, primjerice među gangašima, ili npr. na sprovod poznatog diplara Antasa, kaže Matković u razgovoru za portal Jabuka.tv dodajuću kao i sam nije vidio ovaj film te da će i njemu ovaj film biti premijera.

Potpuni program 20. Mediteran Film Festivala