Published On: Pet, lis 28th, 2022

MATIJA BEĆKOVIĆ: KLIMOGLAVI EVET-EFENDIJA

BEOGRAD 11.02.2013 Matija Beckovic, pisac, pesnik clan, SANU. foto Dalibor Danilovic

KOTOR VAROŠ, 13. septembra – Ivo Andrić kaže da je u svoje vreme na turskom dvoru postojalo naročito zvanje: evet-efendija. Njegova dužnost bila je da klima glavom na sve što sultan kaže… Andrić, na žalost, nije zapisao ništa više o ovom zanimanju. Ni kod drugih nismo našli ništa o evet-efendiji. O svemu ostalom možemo samo nagađati. Recimo: kako je izgledao opis radnog mesta evet-efendije? Koliko je bilo izvršilaca? Koje su uslove morali da ispune?

Iz šturog podatka da je dužnost evet-efendije bila isključivo da klima glavom na sve što sultan kaže, mogao bi se steći utisak da je to bio jednostavan posao, da ga je mogao obavljati svako. To može pomisliti samo laik i onaj ko se ne udubljuje u važnost i delikatnost ovakvog posla. Sultan ne bi u svojoj blizini trpeo prostaka koji bi mehanički klatario glavom gore-dole kao da otresa zobnicu. Klimanje glavom je moralo biti strogo, odgovorno i ubedljivo. Mogao je klimati samo onaj sa urođenim smislom za klimanje, onaj koji je u svako klimnuće verovao celim svojim bićem. Kao što znamo, ima klimanja i – klimanja!

Možemo samo pretpostaviti kakva su sve klimanja bila potrebna da bi sultan bio zadovoljan. Bilo je tu različitih klimoglava, podizanja obrva (jedne ili obe), mrdanja ušima, nabiranja čela, pućenja i izvijanja usana, širenja i skupljanja zenica, spuštanja i podizanja očnih kapaka, naklona pod raznim uglovima – od jedva primetnih do najdubljih – već prema tome šta je sultan rekao i kakva mu je podrška najviše odgovarala. Morala je to biti ne samo čitava jedna filozofija nego i prefinjena umetnost. Ne možemo ni naslutiti koliko ima varijanti klimoglava. Verovatno da je nemoguće prepisati sve finese koje se mogu postići samo klimanjem glave bez drugih rekvizita. Ali ako je evet-efendija imao kapu, bradu, štap, brkove, periku, stolicu, uniformu – nije lako ni zamisliti koliko je bilo složeno i važno ovo zanimanje…

Naše je mišljenje da je evet-efendija morao biti samo jedan i da sultan nije ovo zanimanje proširivao na široke narodne mase. Za tu odgovornu funkciju bio je dovoljan samo jedan izvršilac, pod uslovom da je izabran najbolji, najhrabriji, najugledniji, najobrazovaniji. Sultan je morao voditi računa da ovu dužnost poveri onome kome je najviše verovao ne samo on nego i ceo narod. To je svakako bio neko od najbolje kuće, najplemenitije loze, besprekorne prošlosti, najvećih zasluga, neustrašiv i nepodmitljiv. Ako se najbolji prihvati uloge evet-efendije, dovoljan je jedan za celo carstvo. Položaj evet-efendije morao je biti najugledniji i nije ga mogao zauzeti ko bilo. Sultan je znao kome da ga poveri.

Naravno, ovo su samo pretpostavke u nedostatku pravih podataka o ovom neobičnom zvanju čije je postojanje samo zabeležio Ivo Andrić.

Matija Bećković

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Kad kattoollibanska Herrcceg-potturrad izgubi sve bitke od BiH do Haga, onda se hvaća djećijih lektira i proza, te majorizacije-kmeketa.

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Matija,nazalost,posta ti evet-efendija onom psihopati.Ne samo da masete glavom da more bracu ubijat vec ga i hockate a brat vam Kadirov proglasio dzihad od te igre.Jadno je to moj Matija a sav taj vas jad ti opisa u Bogojavljenju i opet starom stazom.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Slijedi era kimanja po,tur,uca kršćanskom svijetu.. 😁

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Nemamo mi problem s kršćanima. Samo nam ne prilazite dječacima da ne bi mundžosi fudbala vam s glavama igrali.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Teske a kockaste glave im bijase na Ozrenu.
Ali opet se tekma odigrala

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Vi imate kao prvo velikih problema sami sa sobom .Pogubili ste se u vremenu i prostoru .Niti znate ni tko ste ,ni što ste ni komu pripadate. Jedino šta znate je otimati prava hrvatima ,lažno se predstavljati i podmetati komšića .E to ste najbolje savladali .
Ovo sve drugo pojma nemate ,pa i u nogometu se baš niste proslavili ,bilo da igrate sa glavama ili sa običnom loptom .

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

stvarno si gl.upi troll bal.ija

Komšićev peti mandat
Komšićev peti mandat
1 mjesec prije

Ivo Andric je bio islamofob i nacisticki kolaboracionist. Sasvim je prirodno da s njim dijelite ideoloska stajalista.

tajniagent009,5
tajniagent009,5
Šta ti kažeš na ovo?  Komšićev peti mandat
1 mjesec prije

Svako ko vas je “pročitao” i opisao je za vas “islamofob”.
Nastavi sa proučavanjem “islamske deklaracije” i gledanjem turskih serija.
Tu si svoj na svome.

Cenzura
Cenzura
Šta ti kažeš na ovo?  Komšićev peti mandat
1 mjesec prije

Samo 2 i po posto muslimana u Nobu, ostalima uzori Ante i muftija Jeruzalemski! Ante ih od milja zvao svojim cvijećem mirisnim! Toliko o Nacional Socijalizamu!@

kantakuzan
kantakuzan
1 mjesec prije

pseto cetnicko