Published On: Čet, ruj 30th, 2021

MATIČNA DRŽAVA: U Omišu se organizira upis u registar davatelja matičnih stanica

U OMIŠU se u subotu održava akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica. Akcija se održava u prostorima Osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić u subotu od 10 do 16 sati.

Riječ je o akciji koja se provodi u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina.

“Nadamo se da će se akciji odazvat ne samo Omišani nego i šira okolica. Cilj ove akcije je podići svijest građana o važnosti rada Zaklade i koliko je upravo Zaklada zaslužna što imamo toliko kvalificiranih hematologa i uspješnih liječenja u Hrvatskoj”, kaže organizatorica Ivana Ivanac.

“Najmanje što kao pojedinci možemo napraviti je obogatiti registar i povećati nekome šanse za izliječenjem. Na licu mjesta na dan akcije dr. Esma Čečuk-Jeličić i moja malenkost bit ćemo dostupne za sve informacije. Jedan od volontera na akciji će biti i moja sestra koja je imala priliku darovati svoju koštanu srž našem bratu i otvorena je za sva pitanja o postupku i može podijeliti svoje iskustvo sa sudionicima”, kaže Ivanac.

Tko se može upisati u registar

“Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta”, stoji u najavi ovog događaja od strane jednog od organizatora, Zaklade Ana Rukavina.

“Mole se potencijalni darivatelji da prilikom upisivanja drže razmak od 1.5 do 2 metra, da nose maske za lice, da se koriste dezinficijensima koji će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade
Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vriijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar.

“Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.225 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 139 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu”, stoji u najavi.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare