MATIĆ: Praljkove knjige nisu šund, oslobodite ga poreza

Mišljenje HDZ-ovog ministarstva kulture iz 2008. koje je Praljkove knjige proglasilo šundom u skladu s tadašnjom HDZ-ovom politikom izdaje Hrvata u BIH (Kosor-Jandroković) Matić smatra pogrešnim, što potvrđuje i novo mišljenje Ministarstva. ‘Ostaje da Ministarstvo financija preko Porezne uprave zaustavi potez oporezivanja knjiga, koje su, vjerujemo, nenamjerno proglašenje brošurama, odnosno šundom. U tim knjigama objavljen je niz dokumenata, zapovijedi i slično, i one zasigurno imaju svoju težinu’, zaključio je Matić. 

 

Ministar branitelja Predrag Matić zauzeo se kod ministra financija Slavka Linića za Slobodana Praljka. Naime, general Praljak mora platiti više od 628 tisuća kuna neplaćenog poreza za 18 knjiga kojima je autor, jer su proglašene šundom iako sadržavaju niz dokumenata iz Domovinskog rata.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Matić tvrdi kako nije riječ o šundu, kategoriji u koju je Praljkove tvrdnje svrstalo Ministarstvo kulture 2008. godine. ‘Ministarstvo kulture dalo je novo mišljenje, prema kojem su Praljkove knjige svrstane u knjižnu građu, a ja nastojim ispraviti nepravdu i zaustaviti oporezivanje njegovih knjiga’, kazao je Matić za Novi list. Liniću je napisao i kako Ministarstvo branitelja sustavno potiče branitelje da pisanjem doprinesu sjećanju na Domovinski rat.

Inicijativa je potekla od Udruge pravnika Vukovar 1991. tj. potpredsjednika Udruge Pere Kovačevića koji je napisao. ‘U prilogu vam dostavljam dokumentaciju iz koje je vidljivo da je 18 knjiga generala Praljka proglašeno brošurom odnosno šundom, iako je neosporno da je riječ o stručnim knjigama prema UNESCO-ovoj definiciji knjige u kojima je prezentirana službena dokumentacija iz Domovinskog rata te knjigama koje su uvrštene u zbirku o Domovinskom ratu kao knjižna izdanja.’