Published On: Pon, srp 5th, 2021

MATE RIMAC Povijesni uspjeh Mate Rimca: “Hrvatska – sjedište Bugattija. Zvuči nestvarno”

Danas je objavljena vijest koja zvuči nestvarno, ali je istinita – Rimac preuzima Bugatti, jedan od najlegendarnijih brendova autoindustrije.

Činjenica da se jedna hrvatska kompanija udružila s Bugattijem, istinskom ikonom autoindustrije, zvučala bi kao prvoaprilska šala da se dotična hrvatska kompanija ne zove – Rimac Automobili.

Nevjerojatno zvuči i period u kojem je Mate Rimac od inovatora koji je kompaniju osnovao u vlastitoj garaži došao do upravljanja brendom kao što je Bugatti – samo 12 godina.

Rimac Automobili postaje Rimac Grupa – najveći dioničar Bugatti Rimca

Danas je, naime, iz Rimac Automobila potvrđena vijest o kojoj se špekuliralo već neko vrijeme – kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija. Tvrtka Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenata, po kojima je Rimac poznat i kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila, bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila, iz koje su poslali i infografiku nove vlasničke strukture.

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe vodit će Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology. Mate Rimac tako i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe, koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Sjedište Bugatti Rimca bit će u Hrvatskoj

U budućnosti će se globalno sjedište kompanije Bugatti Rimac nalaziti u novom Rimac Kampusu, koji će biti i sjedište tvrtke Rimac Technology. U kampusu će se proizvoditi tehnologije i komponente za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugattijevih modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj. Iz Rimčeve kompanije poručili su da se time nastavlja korištenje povijesne lokacije, koja je neodvojiva od Bugattijevog brenda.

Rimčev kampus vrijedan 200 milijuna eura, izgradive površine 100.000 m2,  trebao bi biti otvoren 2023. godine te će biti baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija.

Što su o povijesnom dealu rekli Rimac i šefovi Porschea?

Predstavljanje povijesnog deala dogodilo se večeras u Dubrovniku na tvrđavi Lovrijenac, kamo su tijekom dana helikopterom prebačena tri automobila: Rimčeva Nevera, Bugatti Chiron i Porsche Taycan.

Na predstavljanju su govorili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, te Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea.

Rimac: Uvijek sam htio dokazati da se ovo može napraviti u Hrvatskoj

Rimac je u svom govoru naglasio kako 2009. godine, kad je sam pokretao kompaniju u garaži, nije mogao ni zamisliti da će u 12 godina biti u ovakvoj poziciji. Prije 12 godina Rimac je imao jednog zaposlenog – njega samog. Kad je kompanija na tržište izbacila svoj prvi automobil – Concept One – bilo ih je 11. Ove godine, kad su predstavili hiperautomobil Rimac Neveru, koji je oduševio autonovinare širom svijeta, ima ih više od 1000.

“Da mi je netko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao”, rekao je.

“Inspirirao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila”, rekao je Rimac govoreći o svojoj motivaciji.

“Uvijek sam ovo htio napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može napraviti ovdje. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to netko ne napravi”, rekao je Rimac.

> Pogledajte što su o Rimčevom preuzimanju Bugattija rekli Rimac i šefovi Porschea

Šefovi Porschea o Rimcu: Takvih ljudi nema puno. Mate, nemoj se nikad promijeniti

Čelnici Porschea Oliver Blume i Lutz Meschke biranim su riječima govorili o Mati Rimcu.

“Mate Rimac je izuzetan poduzetnik, takvih nema puno u autoindustriji. Opušten je i ozbiljan u isto vrijeme. Unatoč njegovom izuzetnom uspjehu, ostao je čvrsto pri zemlji. Mate, nemoj se nikad promijeniti”, rekao je Meschke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPO
guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x