Prošlo je više od pola godine od kako ste izabrani za predsjednika Mladeži HDZ BiH. Kakva je situacija u organizaciji koju predvodite?

Mladi ljudi iz Posavine, preko Središnje Bosne do Hercegovine bili su i ostali moj najveći motiv da uđem kao kandidat za predsjednika Mladeži najsnažnije i stožerne političke organizacije Hrvata. I tada, kao i danas, vjerovao sam u ogromno znanje i volju svakog našeg člana. Mladež je otvorena organizacija, a osobito to moraju biti ona tijela koja su pokretači inicijativa. Predsjedništvo je motor cijele priče, ali priliku kako bi imao osjećaj pripadnosti, mora imati svaki naš član sve do temeljnog ogranka. Važno je povezivati ljude jer nitko iz jednog kraja BiH nije važniji od onoga drugoga. Svjestan sam kako ljude treba saslušati da bih shvatio što ih muči ili onemogućava u njihovom radu i djelovanju, ali i svakodnevnom životu.

Održali smo 7. redovitih sjednica Predsjedništva (Brčko Distrikt, Travnik, Ravno, Žepče, Kupres, Posušje, Odžak), sudjelujemo redovno u svim aktivnostima Mladeži europskih pučana (YEPP), uspostavili suradnju s Hrvatskim svjetskim kongresom kroz potporu našim studentima i inicijativu održavanja Hrvatskih svjetskih igara u Bosni i Hercegovini, suradnja s Hrvatskom udrugom mladih Središnje Bosne i Klubom mladih BH Hrvata Prsten kroz organizaciju zajedničkih projekata, našu suradnju konkretizirali s Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, formirali tri Odbora pri Predsjedništvu Mladeži koji danas aktivno djeluju (Odbor za informiranje, Odbor za politike prema mladima i Međunarodni odbor) koji aktivno djeluju opsežno usmjeravajući vanjskopolitičko i unutarpolitičko djelovanje Mladeži s inicijativama i redovitim izvješćima, kao i informiranjem javnosti, koordinacijski sastanci s predsjednicima Županijskih odbora Mladeži, Mladeži za Brčko Distrikt i Regionalnog odbora Mladeži Posavina, te predsjednicima gradskih i općinskih odbora Mladeži imaju za cilj donošenja zajedničkih odluka o djelovanju Mladeži, kroz nove vizuale rebrendirali smo Mladež što je bila neminovnost u modernim okolnostima kada vizualni identitet ima nemjerljiv utjecaj u javnom djelovanju i reprezentativnosti, humanost naših članova pokazali kroz naše okupljanje i sportsko druženje u Livnu, podižemo na veću razinu suradnju s Mladeži iz Republike Hrvatske kroz kreiranje Sporazuma o posebnim odnosima naših sestrinskih organizacija i potpisivanje Zajedničke izjave o nužnosti zaštite ustavnog položaja i legitimnog predstavljanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, sudjelovali na velikom broju seminara i edukacija kako u BiH tako izvan nje, u YEPP-u izgradili partnerstva i postali vidljiva organizacija s jasnim vanjskopolitičkim ciljevima koji trebaju imati konkretan rezultat.

Naši županijski, regionalni, odbor za Brčko Distrikt, gradski, općinski i temeljni ogranci djeluju na svojim razinama sukladno mogućnostima. U lokalnim zajednicama naši članovi od kojih je veliki broj gradskih odnosno općinskih vijećnika svojim inicijativama rade na rješavanju pitanja kao što su stambeno zbrinjavanje mladih, povećanje stipendija, te druge demografske mjere i politike za mlade. Do sada sam posjetio veliki broj gradskih, općinskih, županijskih, regionalnih i odbor za Brčko Distrikt, neke i po više puta, te ću istim tempom i nastaviti, jer je upravo to ono što sam često govorio, kako biti predsjednik jedne organizacije znači biti među svojim članstvom.

Kako komentirate trenutnu političku situaciju u BiH?

Definitivno je riječ o najvećoj postdaytonskoj političkoj krizi. Bez jakih institucija koje se temelje na Ustavu, koje poštuju konstitutivnost naroda i njihovu zastupljenost kroz te iste institucije, ova država naprosto ne može opstati. Najočigledniji primjer je ministrica vanjskih poslova koja je svoj resor pretvorila u megafon politike SDA. Jasno je da se u određenim stvarima ne slažemo, ali onaj minimum zajedničkog i kompromisnog djelovanja na čemu počiva Daytonski mirovni sporazum se svjesno urušava.

Jasno je izražena želja za potpunim ovladavanjem Federacije kroz federalni Dom naroda. Takvo što se više i ne sakriva. Inicijativa za smanjenje ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije, a što nije tema niti jedne presude, jasno nam govori o težnjama potpuno degradacije hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Tzv. probosanske stranke nemaju nikakvu privilegiju na ovu zemlju u odnosu na nas. Nećemo to dozvoliti.

Svakodnevno sam u kontaktu s mladim ljudima iz svih krajeva BiH i komentiramo trenutnu političku situaciju. Nije lako, slažemo se. Ali svjesni činjenice da našem narodu ovdje nikada nije bilo lako, te da smo prošli i teža vremena, radimo zajedno i okupljamo se za dobro svih nas. Hrvati s ovih prostora bili su četiri stoljeća više na otomanskom čitluku i u zatvorskoj ćeliji nego slobodni na svom pragu, a u prošlom stoljeću sedamdeset godina više u jugoslavenskom strahu i emigraciji nego u svome domu. Želimo biti svoji na svome, na svojoj zemlji, s ljudskim dostojanstvom i poštivanjem drugih. U radu i aktivnostima za dobro hrvatskog naroda mjesta umoru nema. Vremena koja su pred nama tražiti će maksimum.

Kako komentirate pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH?

I domaćoj i međunarodnoj javnosti je jasan konstruktivan pristup i zahtjevi hrvatske strane u ovim pregovorima i naša želja za ovom državom kao europskom. Bez neriješenog nacionalnog pitanja jednog konstitutivnog naroda, kako graditi suverenu državu?! Predstavnici hrvatskog naroda su ponudili 9 prijedloga izmjena Izbornog zakona, dok je s druge strane tek nedavno došao jedan prijedlog, i to u kakvoj formi.

Venecijanska komisija rekla je kako su pravno prihvatljivi svi prijedlozi hrvatske strane, a predsjednik SDA je samo deset dana prije toga izjavio kako će prihvatiti sve prijedloge koje prihvati Venecijanska komisija. Što se dogodilo? Od termina Ostalih pokušava se napraviti četvrti narod što je nevjerojatno. Teško mi je izgovarati ovaj termin jer na takav način ne želim nazivati sve one koji žive u BiH, a ne izjašnjavaju se kao pripadnici konstitutivnih naroda. Klub ostalih u Parlamentu Federacije čine Kantarević Rasim, Srna Bajramović Segmedina, Tatarin Sejad, Žuljević Aner, itd. Oni koji se tobože bore za mogućnost kandidature Derve Sejdića i Jakoba Fincija u Predsjedništvo BiH oduzimaju im mjesta u Klubu ostalih u Parlamentu Federacije BiH.

Sada nam pričaju o vrijednosti glasa. U Europski parlament bira se 96 zastupnika iz Njemačke koja ima preko 80 milijuna stanovnika. Znači jedan zastupnik na 840.000 stanovnika. Malta ima oko 400.000 stanovnika i bira 6 zastupnika što znači jedan zastupnik na cca. 70.000 stanovnika. I onda nam od određenih predstavnika političkog Sarajeva dolaze lekcije o europskim vrijednostima. Hvala im, ali nema potrebe da oni poučavaju Hrvate europskim vrijednostima, jer ih poznajemo puno bolje od njih.

Za vikend će biti održano izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH. Kakva su Vaša očekivanja?

Na spomen Hrvatskog narodnog sabora sjetim se govora biskupa Ratka Perića na zasjedanju 2001. godine kojeg sam pročitao nebrojeno puta. Citirati ću ovdje kratko posljednji dio: „Narod vam je dao političko povjerenje, jer ste mu dali konkretno obećanje. Ako vi svoje obećanje zaboravite, narod vam to nikada zaboravit neće! A ako vi to obećanje ispunite, učeći na prošlosti, pa i na negativnoj prošlosti, narod će vas znati počastiti i na tome zahvaliti!“

Ja nažalost za vikend neću biti u Mostaru, jer putujem u Rim na zasjedanje Mladeži Europskih pučana (YEPP-a). Iskoristiti ću svaku priliku da mlade kolegice i kolege iz Europe upoznam sa stvarnom situacijom u BiH. Tema hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH, nametanje i sustavna diskriminacija svakako će biti jedna od tema na ovoj razini Mladeži Europskih pučana. Iz Rima ćemo uputiti snažnu podršku Izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora i svim odlukama koje će biti jedinstven odgovor hrvatskog naroda.

Hrvati će birati svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvo i Domove naroda, a sukladno presudama Ustavnog suda i Međunarodnih sudova i to je obećanje narodu. Obećanje od kojeg se nikada neće odustati. Odluke koje će se usvojiti za vikend biti će obvezujuće za svakog od nas. Predsjedništvo Mladeži se već ranije izjasnilo po tom pitanju i izrazilo je potpunu spremnost djelovanja sukladno Odlukama Hrvatskog narodnog sabora.

Vrisak.info