Matanić: Isus voli lezbijke!

Gavellina predstava ‘Fine mrtve djevojke’, u režiji Dalibora Matanića, a po tekstu Mate Matišića, obrađuje teme o kojima dio hrvatske javnosti ne voli javno govoriti, poput homoseksualnosti i nasilja u društvu. Vjerski portal Bitno.net prozvao Gavellu zbog plakata za ovu predstavu koji smatraju ‘kršćanofobnim’, dok režiser poručuje da treba ukinuti tihe kodove mržnje

‘Plakati za aktualnu predstavu u Gavelli ‘Fine mrtve djevojke’, koji su osvanuli po Zagrebu prikazuju Gospu u lezbijskom zagrljaju. Ovo je još jedan očiti primjer kršćanofobije koja se u posljednje vrijeme osjeća u medijima i kulturi’, poručuje vjerski portal Bitno.net, inače posvećen tome da potakne ljude na ‘izgrađivanje vlastite vjere i kulture’, a uređivačka politika mu je određena ‘vjerskim pogledom na svakodnevni život’.
U skladu s time, Bitno.net u naslovu teksta kaže sljedeće: ‘Kršćanofobija na djelu: Po Zagrebu osvanuli plakati s Gospom u lezbijskom zagrljaju’, a u samom članku se poziva na slanje prosvjednih mailova na Gavellinu službenu adresu. Uz napomenu ‘bez vrijeđanja’! Očito je da za uredništvo ovog portala vizualni identitet predstave, za koji je odgovoran Studio Cuculić, nije prihvatljiv, te ga smatra uvredom kršćanima.
Za komentar ove reakcije na plakat autora Vanje Cuculića zamolili smo režisera predstave ‘Fine mrtve djevojke’.
‘Što se tiče napada takozvane kršćanske zajednice, mogu im poručiti da mislim kako Isus voli lezbijke kao i sve druge ljude. Poruka predstave ‘Fine mrtve djevojke’ je da se prestane mrziti i da svi akteri društva budu tolerantni, što je jedina šansa da društvo počiva na kršćanskim principima, da ne bude razdijeljeno. Sva ta halabuka koja dolazi od strane Crkve nema smisla ako se malo točnije pogleda Isusov nauk koji kaže da su svi ljudi isti. Točka’, komentirao je Dalibor Matanić za tportal i poručio ljudima kojima smeta plakat da pogledaju predstavu jer je primarni cilj, kako kaže režiser predstave i istoimenog filma, ukidanje tihog koda mržnje među ljudima.