Published On: Ned, ožu 24th, 2019

Mastilović: Bošnjaci su jedini narod koji slavi svoju okupaciju

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da su Bošnjaci jedini narod na svijetu koji slavi svoju okupaciju i dolazak pod vlast okupatora.

”Što su nego okupatori oni koji domicilnom stanovništvu nametnu svoju vjeru, kulturu i običaje”, rekao je Mastilović, komentirajući proslavu prošle nedjelje u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta u čast pobjede turske vojske nad europskim saveznicima u bici kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu.

Mastilović, koji je i povjesničar, kaže za Glas Srpske da je nespojivo istovremeno koristiti srednjovjekovni identitet žitelja Bosne i slaviti one koji su označili kraj srednjovjekovne bosanske države.

Politolog Vojislav Savić smatra da ”antisrpska histerija i šovinističko divljanje federalnih medija sve više uzimaju maha kako vrijeme prolazi”, a da nema sankcija od nadležnih organa regulatornih tijela.

Naglašava da su zbog skupa u Višegradu na kojem nije bilo službenih predstavnika, ”digli neviđenu hajku i tenziju, a zbog proslave i veličanja okupatora u Sanskom Mostu s lokalnim i federalnim izaslanstvima i veleposlanikom druge države nitko ni riječi da progovori”.

”Medijska kontaminacija, od devedesetih do danas, napravila je ogroman disparitet u odnosu prema nacionalnim pitanjima, pa su Srbi krivi čak i za isticanje samog svog identiteta, a Bošnjacima se sve oprašta u BiH”, rekao je Savić.

U svemu tome, naglasio je on, pomažu im srpski autošovinisti koji podgrijavaju atmosferu i potpiruju velikobošnjačke unitarističke ideje.

Glas Srpske podsjeća da je kod spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta u nedjelju, 17. ožujka organizirana proslava u čast pobjedi turske vojske nad europskim saveznicima u bici kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu.

Na spomenik turskim šehidima vijence i cvijeće su položili veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis, zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Sead Jusić, načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, predstavnici Vlade Unsko-sanske županije i boračkih organizacija.

Intonirane su i himne BiH i Turske, dok su pripadnici Oružanih snaga BiH ispalili počasni plotun, objavila je Srna

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare