Published On: Uto, velj 25th, 2014

Masovno rušenje spomenika u Ukrajini

KIJEV – U Ukrajini je srušen i spomenik jednom od najvećih generala u ruskoj POVIJESTI Mihailu Kutuzovu, koji je nanio poraz Napoleonu.
Ukrajinski dnevnik “Korespondent” piše da je spomenik Kutuzovu uništen u gradu Brodi na zapadu Ukrajine.
Skulpturu su sa postolja uklonili OPĆINSKI radnici. Postolje je kasnije uništeno.
Prema javljanju lokalnih medija, na mjestu gdje je bio spomenik Kutuzovu biti će podignut novi, posvećen poginulima tokom protesta kojim je sa vlasti svrgnut predsjednik Viktor Janukovič.
Ukrajinska nacionalistička partija “Svoboda”, koja je imala ključnu ulogu u protestima u Kijevu, pokušava da ukloni spomenik Kutuzovu od 2008. godine, tvrdeći da nema nikakve veze sa povijesti  Ukrajine.
Neistomišljenici nacionalista ističu da su odluke Kutuzova dovele do toga da Napoleon odustane od povlačenja iz Rusije kroz Kijev, čime je spriječena eventualna pljačka današnje Ukrajine.
Ukrajinski nacionalisti jučer su u gradu Strij, na zapadu Ukrajine, uništili i spomenik “Sovjetski vojnik”, podignut u čast žrtvi sovjetske vojske u borbi protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.
Širom Ukrajine srušeno oko 25 spomenika Vladimiru Iliču Lenjinu.

Imenovana nova uprava u Sevastopolju

Poslanici gradske skupštine u Sevastoplju, ukrajinskoj luci u kojoj je od 1783. godine smještena ruska Crnomorska flota, izabrali su biznismena Alekseja Čalija za šefa gradske administracije.
Njegovo imenovanje zatražilo je nekoliko tisuća građana koji su izašli na ulice Sevastopolja da bi se usprotivili demonstracijama na “Majdanu” u Kijevu i da bi samostalno donijeli odluku o svojoj sudbini, prenio je Itar tas.
Na zahtjev okupljenih, koji su uzvikivali “Čali“ i “Rusija“, sazvana je izvanredna sjednica gradskog parlamenta, a poslanici su jednoglasno usvojili odluku o osnivanju novog upravnog tijela, na čijem je čelu Čali.
On je dobio zadatak da odmah formira organe sa izvršnim ovlaštenjima. Nekoliko hiljada demonstranata pozdravilo je ove odluke na skupu ispred sjedišta gradske uprave.
Skup je trajao do kasno u noć, a jutros se na zgradi gradske uprave vijori ruska zastava.
Jučer je dosadašnji gradonačelnik Vladimir Jacuba podnio ostavku i napustio redove Stranke regije.
nezavisne