Published On: Čet, srp. 5th, 2018

Masovno iseljavanje Bošnjaka iz Crne Gore

Od početka godine do subote, sjever Crne Gore, odnosno općine Rožaje, Bijelo Polje i Berane, napustilo je 4.600 građana!

Samo u svibnju  Crnu Goru je napustilo i uputilo se prema državama EU 1.100 građana.

Ovo je priopćila NVO “Euromost” iz Bijelog Polja, u kojoj kažu da su podaci još crnji, jer su njihovi aktivisti pratili samo odlazak porodica.

Siromašni sjever napuštaju uglavnom Bošnjaci – Muslimani, mada ima i pravoslavaca, koji su ovo područje masovnije napuštali poslije referenduma o nezavisnosti 2006. godine, na kome su za nezavisnost glasali upravo oni koji sada napuštaju Crnu Goru.

Predstavnici NVO “Euromost” sljedeće nedjelje će obići njemačke gradove gdje će razgovarati sa voditeljima prihvatnih centara, ali i sa azilantima sa sjevera Crne Gore.

Tim povodom pozvali su šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića, da odredi svoje predstavnike koji bi se sreli sa ljudima koji su napustili “majku Crnu Goru”.

Pokušavamo da dođemo i do  podataka koliko se naših građana prijavilo za azil u ovoj godini, zbog čega smo se obratili i ambasadi Njemačke u Podgorici, gdje nismo dobili odgovor.

Delegacija EU u Podgorici  je odgovorila da je taj broj povećan, ali nam takođe nisu proslijedili njihov broj. Očekivali smo da će predstavnici Vlade Crne Gore izaći sa zvaničnim podacima, ali, oni samo daju izjave “da se ne slažu sa našim podacima” – kažu u NVO “Euromost”.

Prema informacijama koje su iz prihvatnih centara za azil stigle, riječ je o velikom broju građana. Za sat i po otputuje i do 7 autobusa U subotu od četiri sata pa u narednih sat i po, sa sjevera su otputovala tri autobusa ka zemljama EU, što je smanjenje u odnosu na prošlu subotu kada je otputovalo, uglavnom ka Njemačkoj sedam punih autobusa i nekoliko kombija.

info-ks.net