Published On: Wed, Aug 5th, 2015

Masovna prisutnost Arapa

Mještani srednjobosanskih gradova posljednje vrijeme svjedoci su sve većeg broja Arapa koji prolaze i zadržavaju se ovim mjestima. Povećan broj Arapa prema dostupnim informacijama direktna je posljedica masovne kupovine nekretnina i građevinskih zemljišta u
okolini Sarajeva.
Arapi, uglavnom iz zemalja Zaljeva, kupuju parcele i grade apartmane za, po svemu sudeći, turističke potrebe. Prethodnih mjeseci i godina je bilo dosta špekulacija oko karaktera i motiva masovne kupovine zemljišta, i sada se pokazuju kao istinite tvrdnje da su nekretnine kupovali u turističke svrhe. 
Nekoliko apartmanskih naselja u Ilidži i Ilijašu uglavnom su popunjene Arapima srednje ekonomske klase, koji nemaju novca koliko i bogati šeici, koji su sebi ovih dana otvorili novi ekskluzivni hotel u centru Sarajeva – Marriott (Courtyard by Marriott
Sarajevo) u kojem jedno noćenje košta u prosjeku 150 Eura.
Arapi koji nemaju ovaj standard, očigledno svoja ljetovanja provode u apartmanima razbacanim oko Sarajeva. Jedno od popularnijih odredišta arapskih turista jeste Prokoško jezero u općini Fojnica, zbog čega svakodnevno u vlastitoj režiji putuju do Fojnice. Nerijetko se zaustavljaju u Kiseljaku gdje svojom pojavom, specifičnim odijevanjem, izazivaju poglede mještana, nenavikle na potpuno pokrivene žene i generalno arapsku prisutnost u tom kraju.
Kako kažu Fojničani, Arapi su solidni turisti. Vole isprobati cijelu ponudu koja im se stavlja na raspolaganje, a na Prokoško jezero uglavnom idu u jednodnevnim izletima. Kažu, najzanimljivije im je u Bosni zelenilo i ogromna količina vode, netipična za srednji istok odakle dolaze.
Iz tog razloga, Bosna je Arapima uzbudljiva i neotkrivena, a ipak jeftina. Ono čega arapi nisu svjesni, jesu političke konotacije koje njihovo prisustvo proizvodi. Bošnjaci ih dočekuju kao demografsku i političku podršku, Hrvati i Srbi kao potencijalnu prijetnju, dok Arapi izgleda jednostavno žele provesti ljeto na ugodnom mjestu uz potok i zelenilo.
Milo T./Dnevnik.ba