MASONSKA FAMILIJA U KOJU POLICIJA NE SMIJE: Lijanovići samo u tri firme utajili blizu 6.500.000 KM!

Malverzacijama iznajmljivanjem opreme firmama koje bi pravili pa potom gasili, masonski klan Lijanovići samo u tri tvrtke koje su posredno ili neposredno kontrolirali utajili su od države blizu 6,5 milijuna maraka neizravnih poreza, saznaje “Dnevni avaz”.
Najutjecajniji član ove obitelji, šef bosanskohercegovačke masonske lože, i glavni kreator kriminalne sheme utajivanja poreza je Jerko Ivanković Lijanović, aktualni federalni ministar poljoprivrede. Značajna uloga pripala je i aktualnom ministru trgovine, također u Vladi FBiH, Miloradu Bahilju. Cijeli klan, kako smo ranije objavili, pod istragom je specijalnog tima Državnog tužiteljstva.
Prema posljednjim podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, kompanija MI-MO, koju su Lijanovići 16. Prosinca 2002. registrirali u Mostaru preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića, a dvije godine kasnije i ugasili, duguje oko dva milijuna maraka, od čega je milijun KM zateznih kamata. Firma “Farmer”, koja je preuzela poslovanje firme MI-MO, zakupila je kapacitete “Lijanovića” i uposlila iste radnike koji su radili u firmi MI-MO, ali ne i dugove za porez, danas za PDV duguje 2,7 milijuna maraka!
Treća firma, koja je osnovana po istom receptu kao i prethodne dvije, “Farmko”, duguje oko 1,6 milijuna KM za PDV, od čega je kamata oko 600.000 KM.
Akcija FUP-a
Iako su službenici UIO u više navrata pokušali naplatiti potraživanja za porez, Lijanovićeve kompanije s nekoliko milijuna KM duga za PDV na sebi, jednostavno, osim 2.000 KM osnivačkog kapitala, nemaju nikakve imovine! To je, zapravo, način na koji Lijanovići varaju državu i odbijaju plaćati obveze. Kompanije su registrirane na neku treću osobu, blisku ovoj obitelji, a imovina iznajmljena od osnovne firme također je u njihovom vlasništvu.
Ovaj slučaj zainteresirao je i istražitelje Federalne uprave policije, koji, saznajemo iz pouzdanih izvora, već mjesecima prikupljaju dokaze o počinjenim nezakonitostima.
SIPA sve dokumentirala
Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila istragu, predmeti su predati Tužiteljstvu BiH. U kojem se stupnju istraga nalazi, službene potvrde još nema, s obzirom na to da su iz Tužiteljstva BiH za Dnevni avaz kazali da ne mogu komentirati upit koji smo im poslali.