Published On: Uto, lis 5th, 2021

”Masa” Mostar:”Nije OK biti huligan!”

”Danas je ‘popularno’ biti član neke grupe, pripadati negdje, pa tako i biti član navijačke grupe. U nekim slučajevima, nema puno toga zajedničkoga sa izvornim značenjem tog pojma, već može da predstavlja sinonim za devijantnu subkulturu.

U posljednjih dvadeset godina, na sportskim, naročito nogometnim utakmicama, dogodili su se brojni oblici nasilja koje je pripisano navijačkim grupama.

Neki od ovih nereda su tako drastični da poprimaju karakter najtežih kaznenih djela. Nasilno ponašanje navijača, navijačkih grupa, poznato kao “huliganizam”, svjetski je fenomen, posebno vezan za nogomet.

Posljedice divljanja huligana su brojne, a materijalna šteta koja se pri tom prouzrokuje je velika. Gotovo učestale pojave na takvim događanjima su lakše i teže ozljede, pa i smrt huligana ili običnih navijača. Takva događanja se ne vezuju samo uz stadione, već se često događaju na ulici, u školama, u naseljima.

Iako je nogomet u Bosni i Hercegovini prilično popularan, od lokalnih klubova do reprezentacije, nogometni stadion je sve rijeđe mjesto na koje se može ići obiteljske i iz skrene navijačke strasti. Stadioni u nekim slučajevima postaju mjesta nasilja, namjernog nanošenja štete, prikazivanja uvredljivih poruka onima druge etničke ili manjinske pripadnosti, kao i mjesto djelovanja organiziranih grupa, izazivanje i raspirivanje raznih oblika mržnje.”

(Klub za podršku i rekreaciju osoba s invaliditetom i mlade “Masa”)
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
1 godina prije

Ko vrijedja?
Ko donosi vatreno oruzje na marisanu?
Ko je ubio Vedrana Puljica?

Opet distanciranje i moralisanje sa sigurne udaljenosti.

Picke, picke, picke skutorske!

Skutor i cast ne mogu u istu recenicu.

Geni kameni? Yeah right, prije kamene face