Published On: Pon, pro 24th, 2012

Mas zatražio pravo na samoopredjeljenje Katalonije i svih naroda na svijetu

Predsjednik Katalonije Artur Mas obećao je danas, na početku novog četverogodišnjeg mandata, da neće odustati od najavljenog referenduma o neoavisnosti te španjolske regije 2014. godine.
Mas je, u inauguracijskom govoru pred katalonskim političkim strankama i španjolskim ministrom financija Cristobalom Montorom, zatražio “eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svijetu, na samoopredijeljenje”.
“Podsjetimo se da su se u povijesti naroda velike promjene uvijek događale u teška vremena i protiv struje. Svi smo mi protagonisti jedinstvenog trenutka u našoj povijesti”, rekao je Mas na svečanosti u Barceloni, objavljeno je na stranici Bloomberg.
Mas, čija će nova vlada početi s radom 27. prosinca, apelirao je na središnju vladu u Madridu da ne pokušava  “zadržati struju” ili spriječiti Katalonce u slobodnom izboru svoje budućnosti. On je pozvao lidere na obje strane da rade na sprečavanju “kolizije”.
“Hajde da vjerujemo u Kataloniju. Nitko i ništa ne može nam uzeti vjeru”, rekao je Mas.
U Kataloniji su 25. studenog održani izvanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra CiU osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 zastupničkih mjesta, iako je dotad imala 62.
CiU se zbog toga morala udružiti s Katalonskom republikanskom ljevicom, koja se, također, zalaže za neovisnost regije sa 7,5 milijuna stanovnika.
Dvije stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o neovisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.
Španjolski premijer Marijano Rajoy izrazio je u intervjuu dnevniku Mundo zabrinutost zbog Masovih planova, ocijenivši da su oni, s ekonomske točke gledišta, potpuno besmisleni.
“To bi bilo loše za Kataloniju i loše za cijelu Španjolsku”, rekao je Rajoy.
Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u tu regiji. Prema Masovim procjenama, taj manjak iznosi 16 milijardi eura.
Rezultati ankete koju je list El Pais proveo prošlog mjeseca pokazali su da bi na referendumu 46 posto Katalonaca glasalo za neovisnost, a 42 posto protiv. (Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare