Published On: Ned, svi 2nd, 2021

Martinović pozdravio inicijativu HDZ-a BiH o konstitutivnosti Srba

Dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović pozdravio je u petak inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a BiH koja se tiče ustavnih promjena, a odnosi se na konstitutivnost Srba u HNŽ-u.

Ta inicijativa upućena je Vladi HNŽ-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt županije uskladili s onim što u praksi imamo – kazao je Martinović, uoči današnje sjednice županijske skupštine.

Svi zastupnici u Klubu Bošnjaka će podržati prijedlog kad dođe od Kluba zastupnika HDZ-a, odnosno Hrvata… Ako Klub HDZ-a bude ‘za’ s naše strane nema problema – komentirao je spomenutu inicijativu i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Podsjetio je kako od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije koja je počela na vrijeme, našlo se i Izvješće o radu Vlade HNŽ-a za 2020. godinu te Inicijativa za donošenje mjera u oblasti turizma.

Uz to, županijski zastupnici raspravljaju i o Izvješću o izvršenju Proračuna HNŽ-a za razdoblje 1.1.- 31.1.2020. godine i Prijedlogu Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a.