Published On: Čet, kol 15th, 2019

Martina Mlinarević izbačena s festivala u Čitluku, ona poručuje: Ćeraćemo se još

Promocija knjige “Huzur” bh. spisateljice Martine Mlinarević naprasno je izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku, iako se nalazila na svim plakatima, u najavama i službenom programu.

Ova odluka šokirala je autoricu dok je putovala s nezaboravnog druženja s publikom u Varaždinu na drugo druženje u Požegu, ali i brojne poštovatelje njenog rada.

Kao objašnjenje za ovaj potez organizatori festivala su joj kazali kako imaju ogromnih problema zbog tog nastupa i da su ga morali otkazati zbog prijetnji dobivenih od ljudi, ali i sponzora.

“Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog komšiluka, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi direktni udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena”, napisala je na Facebooku razočarana Martina poručivši da se ne boji.

Dodala je da je svoje liječenje financirala isključivo prodajom knjiga i zahvaljujući sjajnim čitateljima koji su uz nju bili od početka, kao i bliskim prijateljima, ali da i pored svega što je lično prošla u zadnjih godinu i po nije odustajala, već je iz svega izašla nikad jača.

“A bagru i boli samo to. Kad iz svakog pakla kojeg ti priređuju izlaziš neokrznuto. Bagra ne zna da je prekjučer jedan divan čovjek došao iz Drniša sve do Varaždina samo da me čuje na predstavljanju knjige, jer me ranije nije mogao nigdje bliže potrefiti. Bagru i bole sva otvorena vrata na koja nailazim gdje god dođem, da mi silom pokušavaju vrata mog zavičaja zatvoriti”, napisala je književnica dodavši da je njena kuća svugdje gdje spusti kofere i da će se njen glas čuti dalje od njihovih sponzorskih para i mizernih prijetnji.

Navela je, između ostalog, da je o novom šikaniranju i napadu na nju obavijestila Američku ambasadu i Lars-Gunnara Wigemarka iz EU koji su je odabrali za jednu od najinspirativnijih žena u globalnoj kompaniji Europske unije “Inspired by Her”.

“Ćeraćemo se još. Jer na veliku žalost isljednika, nalazi od doktora su mi sjajni. A spektakl zvan ‘Promocija knjige u Čitluku’ održat ćemo u jednom drugom gradu. I bit će festival i bit će sloboda. Riječ koju prezirete, jer o njoj ništa ne znate”, poručila je Martina.

Inače, knjiga “Huzur” predstavlja Martinin dnevnik borbe protiv karcinoma dojke i do sada je prošla cijeli region promovirajući je na druženjima s publikom koju inspirira svojom snagom i vedrinom, ali i hercegovačkim prkosom.

Kroz prepričavanje osobne traume ona se u knjizi, ali i u objavama na društvenim mrežama, osvrće na brojne izazove u društvu, nepravdi u zemlji u kojoj živi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Martina se od 2017. godine borila s rakom dojke i prošla nekoliko operacija. Nakon jedne od njih javno je pokazala kako izgleda nakon mastektomije i poslala snažnu poruku svim ženama svijeta da “budu žene i kad im naoko uzmu sastavni dio žene”.

hercegovina.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare