Published On: Čet, sij 16th, 2014

Martin Raguž: Stvari u FBiH otišle predaleko

U Federaciji BiH stvari su otišle predaleko u raznim dnevnopolitičkim kombinacijama, prekomponiranje vlasti svakog protiv svakoga, tužbama pred Ustavnim sudom i kontratužbe, smjenama ministara i ostavkama.

Izjavio je to u intervjuu “Nezavisnim” Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 i jedan od zagovornika uspostavljanja novih političkih odnosa u BiH.

“Ono što u cijeloj toj teškoj i vrlo složenoj situaciji može biti pozitivno jeste da se eksperimenti s formiranjem vlasti s upitnim legalitetom i legitimitetom, bez programskih određenja, ne smiju više nikad ponoviti”, istakao je Raguž.

Najavio je da će Središnji odbor ove stranke uskoro razmatrati cjelokupnu političku situaciju i odlučiti o daljnjim odnosima s HDZ BiH, s kojim je “devedesetka” nedavno raskinula koaliciju.

NN: Dosta toga je rečeno na posljednjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, a jedino ste Vi ostali suzdržani vezano za inicijativu o zajedničkom izlasku hrvatskih stranaka na naredne izbore kroz listu HNS-a. Znači li to da, nakon nedavnog raskida koalicije dva HDZ-a, HDZ 1990 definitivno više ne želi partnerske odnose s HDZ BiH?

RAGUŽ: Središnji odbor HDZ 1990 jednoglasno je zaključio da je nakon smjene Vlade u Hercegbosanskoj županiji, na čelu s doktorom Rimcem, koja je urađena jednostrano, HDZ BiH poništio sporazum s HDZ 1990. Tada smo jasno rekli da političko djelovanje nastavljamo samostalno, u skladu sa svojim programom i legitimitetom. Dakle, Središnji odbor HDZ 1990 će razmatrati sveukupnu situaciju i donijeti odluke jer mandat Središnjeg odbora je utvrditi način nastupa na izborima. Ja osobno nisam ni imao mandat za to.

NN: Kako komentirate to da je inicijativu o zajedničkom nastupu podržao i donedavni predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić?

RAGUŽ: Središnji odbor jednoglasno je donio ove zaključke i sve izvan toga nisu službena stajališta HDZ 1990.

NN: Znači li to da ima trvenja unutar “devedesetke”? Imate li, kao predsjednik, apsolutnu podršku svih struktura stranke?

RAGUŽ: Što se tiče programa na temelju kojeg sam dobio ogromnu demokratsku podršku na sjednici Sabora, unutar tog koncepta uvjeren sam da i dalje imam izrazitu podršku. Naravno, mi smo demokratska stranka i moguće je izraziti i vlastita stajališta, a sigurno je da je u tom kontekstu i moj nastup nakon zasjedanja Sabora bio potpuna otvorenost i tolerantnost i prema onima koji su imali drugačije mišljenje o kandidatima, iako su bili u manjini. Mislim da sam pokazao i strpljenje i odgovornost i svima nama otvorio šansu da na temelju tog programa stranka ojača, što se evidentno i desilo, prema recentnim istraživanjima i reakcijama analizičara i svih drugih važnih čimbenika.

Dakle, unutar tog pristupa osjećam ogromnu potporu, ao svemu drugom će odlučivati ​​ključna tijela stranke.

NN: Sve je manje nade da će politički lideri postići bilo kakav dogovor o odluci “Sejdić i Finci”, koja je ostala prvorazredno političko pitanje. Kako Vi gledate na sve?

RAGUŽ: Mogu samo reći da sam bio ohrabren time što smo 1. listopada u Bruxellesu, uz nazočnost ključnih ljudi Direkcije za proširenje i samog povjerenika Štefana Fülea, potpisali zajedničku izjavu koja je, prema mom mišljenju, ne samo okvir za rješavanje odluke “Sejdić i Finci” … Stvorili smo, dakle, okvir za trajno stabiliziranje odnosa i stajanje BiH na europske tračnice.

I dalje mislim da taj okvir daje dovoljno manevarskog prostora da dođemo do dogovora. Stalno sam zagovarao i zagovaram dijalog na dnevnoj osnovi i traženje rješenja jer ovdje nema tog recepta, nego ga moramo sami pronaći kroz kreativan i odgovoran pristup, uz hrabrost da dođemo do dogovora koji će biti pobjeda svih, a ne poraz bilo koga. Dok ta formula ne prevlada u BiH, nažalost bićemo u kaotičnoj političkoj situaciji koja je teška pogotovo za građane i ljude koji plaćaju najvišu cijenu. Treba nastaviti razgovore i damo šansu dogovoru, pa makar iu zadnji čas, i mislim da nitko nema pravo odustati.

NN: Paralelno s ovim procesom, u velike probleme je zapao i proces reforme Ustava FBiH i sve su prilike da će sve morati pričekati novu vlast. Ima li ikakve nade za europsku perspektivu BiH i korjenite reforme, jer se u BiH ništa bitno ne rješava, ili se to čini puževim koracima?

RAGUŽ: Slažem se s vama da se radi o puževim koracima, nedovoljnoj brzini, nedovoljnoj kvaliteti i sadržaju promjena, nedovoljnom institucionalnom pristupu, bez jasnih programskih okvira. Nažalost, u Federaciji su stvari otišle predaleko u raznim dnevnopolitičkim kombinacijama, prekomponiranje vlasti svakog protiv svakoga, tužbama pred Ustavnim sudom i kontratužbe, smjenama ministara i ostavkama. Gubi se vrijeme jer vlast koja nije imala većinsku parlamentarnu potporu pokušava po svaku cijenu ostati na pozicijama do kraja izbora. Ono što u cijeloj toj teškoj i vrlo složenoj situaciji može biti pozitivno jeste što je jedini zaključak da se eksperimenti s formiranjem vlasti s upitnim legalitetom i legitimitetom, bez programskih određenja i kompetentnosti, ne smiju više nikad ponoviti. S tim eksperimentima na izborima 2014. godine treba definitivno završiti jer su oni skupo koštali ne samo Federaciju, nego i BiH u cjelini. Mislim da je jedini izlaz u stvaranju novih političkih odnosa.

Dogovor

NN: Vjerujete li u postizanje dogovora o presudi “Sejdić i Finci” na predstojećem sastanku s povjerenikom Fueleom sutra i prekosutra?

RAGUŽ: Stalno sam tvrdio da je, ako imamo odgovornost i hrabrost, a držimo se izjave iz Bruxellesa, model tehničko pitanje. Suštinsko političko pitanje je prihvatiti ove principe iskreno, a ne s figama u džepu. Ako smo spremni doći iskreno, da otklonimo i diskriminaciju i nametanje izborne volje, onda zaista mislim da je model stvar tehnike. Treba do zadnje sekunde, pa i sutra i prekosutra, istrajavati da dođe do dogovora.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/intervju/Martin-Raguz-Stvari-u-FBiH-otisle-predaleko-226566.html&usg=ALkJrhjPe98M74iwS0L_flBiTlyXzt_9Nw#sthash.OgjK2Gfi.dpuf


uskrs ephzhb