Published On: Sri, pro 23rd, 2015

MARTIN RAGUŽ: Odlazim zbog problema s kralježnicom

Martin Raguž je podnio ostavku na dužnost predsjednika HDZ-a 1990., a novi vrđitelj dužnosti predsjednika do izbornog sabora stranke je dosadašnji glavnio tajnik Ilija Cvitanović.
Iako se u javnosti špekuliralo da članstvo HDZ-a 1990 iz ZHŽ-a traži njegovu smjenu, Martina Raguž tvrdi da je ostavku podnio iz zdravstvenih razloga. Naime, već je nekoliko puta završavao na bolničkom liječenju zbog problema s kralježnicom.
„Zbog složenog zdravstvenog stanja i imeperativa njegova žurnog rješavanja, primoran sam se povući se sa pozicije predsjednika HDZ-a 1990. Obnašajući dužnost predsjednika HDZ-a 1990, kao i kroz sve prethodne dužnosti u mom dugogodišnjem javnom djelovanju, uvijek sam davao sebe u punom smislu te riječi“, poručio je raguž u otvorenom pismu javnosti u kojem pojašnjava razloge svoga povlačenja s čela HDZ-a 1990.
Zdravstveno stanje mu, tvrdi, više ne omogućava takav pristup, stoga, se odlučio na povlačenje. I dalje će, pak, sukladno svojim mogućnostima, sudjelovati u stranačkim procesima i kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
„Koristim prigodu kako bih se zahvalio na potpori koju sam imao obnašajući dužnost predsjednika HDZ-a 1990; obitelji, suradnicima, članovima, simpatizerima, glasačima, kao i sveukupnoj javnosti. Bez obzira na formalne pozicije koje sam obnašao, uvijek sam bio i biću vođen idejom ‘Ovo je naša zemlja’. Uredimo je po mjeri svih njenih naroda i građana. Podvucimo crtu pod ratove, međusobne podjele i okrenimo se ka izgradnji europske Bosne i Hercegovine“, istaknuo je u pismu Raguž.
Istovremeno, iz HDZ-a 1990. stiglo je priopćenje u kojem  stoji kako je Raguževa ostavka prihvaćena.
„Zbog složenog zdravstvenog stanja i imperativa njegova žurnog rješavanja, Kolegij HDZ-a 1990 je na jučerašnjoj sjednici, održanoj u Mostaru, prihvatio zahtjev predsjednika Raguža za povlačenje sa pozicije predsjednika HDZ-a 1990.”, priopćeno je iz HDZ 1990.
Martin Raguž, sukladno zdravstvenom stanju, će sudjelovati u stranačkim procesima, kroz HDZ 1990 i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
„Sukladno Statutu HDZ-a 1990, središnji odbor HDZ-a 1990 će imenovati vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a 1990 do održavanja izbornog Sabora, koji se sukladno statutarnim odredbama treba održati u sljedećih 12 mjeseci. Sjednica Središnjeg odbora, na kojoj će biti izabran v.d. predsjednik HDZ-a 1990, održat će se u prvoj polovici siječnja 2016. godine. Kolegij HDZ-a 1990 je jednoglasno predložio Iliju Cvitanovića, dosadašnjeg glavnog tajnika, za poziciju v.d. predsjednika”, naveli su iz te stranke.
Podsjećamo, Martin Raguž je osnivač HDZ 1990. Zajedno s Božom Ljubićem, koji je kasnije napustio stranku i vratio se u HDZ BiH.
Ljubić i Raguž su, zajedno s ostalim zastupnicima u HDZ-a BiH u Parlamentu BiH, srušili travanjski paket ustavnih promjena, što je dovelo do toga da ih je Dragan Čović zapravo izbacio iz stranke.
Na posljednjim izborima Raguž je ”koketirao” s glasovima Bošnjaka te bio na dobrom putu da postane novi Željko Komšić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare