MARKO ATILLA HOARE: Procesi pomirenja u BiH idu sporo zbog neriješenog nacionalnog pitanja

Proces pomirenja u Bosni i Hercegovini ne odvija se dovoljno brzo. Prije svega krivac za to je Daytonski mirovni sporazum, jer nije na kvalitetan način pristupio rješavanju nacionalnih pitanja, rekao je u intervjuu za “Avazov” portal Marko Atilla Hoare, povjesničar i profesor na Fakultetu za umjetnost i društvene znanosti Kingston Univerziteta u Londonu.

On ovih dana boravi u glavnom gradu BiH gdje sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji “Genocid u Srebrenici – Ka trajnom sjećanju”, koja se još danas i sutra, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, održava u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke.

-Pomirenje se ne može ostvariti sve dok su prisutne međunacionalne tenzije i konflikti, kao i dok su otvorena pitanja o tome je li BiH zaista država i treba li opstati. Tek kada se ovo riješi, moguće je pričati o pomirenju u ovoj zemlji, rekao je Hoare.

Kako bi se to i dogodilo, smatra, potrebna je temeljna promjena Ustava BiH.

-Potreban vam je novi ustav koji će BiH omogućiti da normalno funkcionira. Međutim, pitanje je kako to i ostvariti, naročito imajući u vidu trenutnu konstelaciju političkih odnosa, kazao je Hoare.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u BiH, ocijenio je kako trenutno ne treba biti neke velike zabrinutosti, ali da u skorijoj budućnosti postoji mogućnost za izbijanje novog rata.

-Postoji vjerojatnoća da će ovdje ponovo izbiti rat. Ne želim da me shvatite kao da želim da se to i dogodi, već samo govorim o tome da za to postoji mogućnost, možda ne sada, ali u nekoj bliskoj budućnosti, rekao je Hoare.

Uvjeren je da, ukoliko se Republika Srpska (RS) pokuša odvojiti, a u tome joj još pripomognu Srbija i Rusija, pa čak i Hrvatska, sigurno dolazi do novih sukoba.

Na pitanje zar to međunarodna zajednica ne bi spriječila, Hoare je naglasio kako ne vjeruje da bi se u takvo nešto miješali Europska unija i NATO.

-To govorim prije svega imajući u vidu zbivanja u Ukrajini, gdje nije došlo do reakcije međunarodne zajednice, tako da se ne bih pouzdao u EU i NATO da djeluju u BiH, dodao je Hoare.

Smatra da su u našoj zemlji itekako mogući novi teroristički napadi, iako u BiH muslimani nisu navikli na klasični islamski radikalizam, poput onoga na Bliskom istoku i u nekim drugim dijelovima svijeta.

-Bošnjaci se ovdje suprotstavljaju takvoj vrsti radikalizma, ali uvijek će biti onih koji će se u to miješati. Neki manji teroristički napadi mogu se dogoditi, ali do većih vjerojatno neće doći, istaknuo je Hoare.

-Imajući u vidu napade radikalnih islamista u različitim dijelovima svijeta, sigurno na to ni Balkan ne može ostati imun. Međutim, u isto vrijeme to ne treba tako preuveličavati prije nego se zaista i dogodi, ocijenio je Hoare.