Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

Markert: Dodikovo referendumsko pitanje sugerira odgovor!

Tajnik Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja, Thomas Markert kazao je u razgovoru za Fenu da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nije u pravu kada tvrdi da je referendumsko pitanje u vezi statusa Suda i Tužiteljstva BiH sukladno europskim standardima
Naprotiv, ističe, u potpunosti je nedosljedno europskim standardima, kao i Venecijanskoj komisiji.
– Najvažniji element referenduma je taj da referendumsko pitanje treba biti neutralno i da ne smije sugerirati odgovor. Ali, referendumsko pitanje koje je Dodik formulirao sugerira samo jedan odgovor, tako da niti je objektivno niti neutralno – podvukao je Markert.
Istaknuo je da se ne slažu s mišljenjem da Zakon o sudu BiH nije po Ustavu, jer, podsjetio je, Venecijanska komisija je kazala da je neophodno imati sud na državnoj razini.
S tim u vezi, on naglašava da država koja se temelji na vladavini prava ne može postojati ukoliko nema sud na državnoj razini, odnosno sud koji može donositi odluke o tome jesu li neki zakonski akti koji se tiču ​​građana legalni ili ne.
Iako, dodao je, to nije izravno navedeno u Ustavu, potrebno je imati sud na državnoj razini.
Venecijanska komisija, kaže, generalno nije protiv referenduma, ali, napomenuo je da posljedice referenduma moraju biti jasne, kao i referendumsko pitanje, što znači da ljudima koji glasuju mora biti jasno za kakav ishod referenduma glasaju.
– Osim toga, ovo referendumsko pitanje je nešto što treba rješavati na državnoj, a ne entitetskoj razini – kazao je Merkert.
Također, dodao je, postoji Kodeks dobre prakse o referendumima Venecijanske komisije te naveo pasus po kojem “pitanje za koje se glasa mora biti jasno, ne smije dovoditi u zabludu, ne smije sugerirati odgovor, a glasači moraju biti informirani o učincima, odnosno posljedicama referenduma . Također, glasači trebaju odgovarati na pitanje jednostavnim odgovorima da, ne ili da ostave prazan prostor, odnosno prazan glas. ”
Na pitanje da li je mišljenja da je potrebno provesti reformu Ustava BiH, odgovorio je potvrdno, te napomenuo da je Venecijanska komisija već bila uključena u različite pokušaje da se ta reforma i provede, te je, s tim u vezi, podsjetio na travanjski i butmirski paket ustavnh promjena.
Nažalost, kaže, svi su ti pokušaji propali, ali izrazio je nadu da će ubuduće opet biti moguće početi s provedbom reforme Ustava BiH.
(Fena / mr)