Published On: Pet, pro 18th, 2020

Mario Kordić: Reorganizacija javne uprave ključna za budući razvoj Mostara

Dr. Mario Kordić, nositelj gradske liste HDZ-a BiH na nedjeljnim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara u intervjuu za Dnevnik.ba govori o važnosti visoke izlaznosti građana Mostara na izbore, svojoj političkoj konkurenciji, projektima koje je spreman provoditi, reorganizaciji javne uprave u Mostaru i drugim temama.

Gospodine Kordiću, kakav rezultat na ovim izborima priželjkuje HDZ BiH? S koliko mandata biste bili zadovoljni?

Očekujemo pobjedu. Bili bismo vrlo zadovoljni s  većinom koja bi kroz 24 mandata, prema specifičnim pravilima za Mostar, osigurala brz izbor gradonačelnika i uspostavljanje funkcionalnog Gradskog vijeća. Ukoliko bismo ovo postigli, Gradska uprava bi u potpunosti bila spremna za rad od samog početka u punom kapacitetu bez prokrastinacije rada Gradskog vijeća.

Zbog čega je, prema Vašem mišljenju, važno da građani izađu u što većem broju na izbore?

Važnost ovih izbora za Grad Mostar je presudna. Naime, sudbina ovoga grada i svih nas koji u njemu živimo izravno ovisi o uspostavi funkcionalnih tijela njegova vođenja zbog čega zaista očekujemo veliku izlaznost na ove izbore.  Moramo postići najveću moguću izlaznost koja će generirati buduća rješenja za ovaj grad kroz rad funkcionalnog Gradskog vijeća. Dugih 12 godina  bili smo lišeni ovog demokratskog prava, mnogi mladi ljudi po prvi puta imaju priliku glasovati i sudjelovati u kreiranju gradskih politika koje će, na koncu, determinirati budućnost ovog grada i svih njegovih žitelja. Samo zajedno možemo pobijediti!

Prema vašem mišljenju, zbog čega je važno da upravo Hrvat bude gradonačelnik Mostara?

Prema zadnjem popisu stanovništva, Hrvati su većinski narod u Gradu Mostaru,a sve institucije koje njeguju i osiguravaju opstanak hrvatskog jezika, kulture i izričaja nalaze se u Mostaru. Držim kako bi hrvatski gradonačelnik Mostara najbolje prezentirao harmonizaciju i konsolidaciju suživota, kompromisa i konsocijacije svih naroda u Mostaru, a time i u cijeloj BiH.

Kako gledate na svoju političku konkurenciju iz SDA, BH Bloka, HRS-a, HDZ 1990…. Očekujete li da će vijećnici koji izbore mandate nakon izbora ipak kvalitetno surađivati?

Očekujem kako ćemo zajednički pristupiti rješavanju najvažnijih problema, a polazna točka nam može  zasigurno biti Izborni program koji smo predstavili tijekom ove kampanje. Kroz kampanju, pretežito su se komunicirale  komunalne teme, što predstavlja svojevrsni odmak od političkih govora i predstavlja  smisao paradigme lokalnih, gradskih politika. Nadam se kako politička volja za ubrzanim napretkom Mostara postoji na svim stranama i kako nam je taj cilj zajednički.

Kako gledate na period od posljednjih osam godina koliko Mostar nije imao zakonodavnu vlast? Može li se u razumnom vremenskom roku nadoknaditi izgubljeno?

Sama činjenica kako je Mostar u proteklih osam godina bio lišen zakonodavne vlasti govori sama za sebe. Mnogi procesi su ostali zaleđeni, a projekti stavljeni na čekanje. Duboko sam uvjeren kako je ova duga agonija bez Gradskog vijeća ostavila svojevrsnu traumu svima nama i u skladu s tim, nadam se kako će svaki gradski vijećnik žurno, predano i neumorno raditi kako bi se u razumnom roku stvari posložile. To je jedini način da svi zajedno i odlučno krenemo naprijed.

Ukoliko postanete gradonačelnik Mostara, što je prvo što ćete uraditi?

Mnoštvo je izazova u Mostaru s kojim ćemo se morati pozabaviti. Neozbiljno bi bilo iz sadašnje pozicije najavljivati pojedinačne prioritete. Ono što prvo treba napraviti je detaljna analiza iz koje će proizići strategija. Stalna komunikacija i zajednički rad bit će ono na čemu ću inzistirati. Kao što sam već naveo, funkcionalna uspostava Gradskog Vijeća i Gradske uprave u konačnici je temelj prosperitetnog i ubrzanog razvoja Grada Mostara.

Koji su to konkretni projekti na kojima ćete se odmah angažirati?

Držim kako je reorganizacija javne uprave ključni potez budućeg razvoja grada. Kako bi sve gradske usluge bile učinkovite, dostupne i raspoložive svim građanima, potrebno je napraviti kvalitetnu reorganizaciju kroz sustave digitalizacije, transparentnosti i dostupnosti usluga, što predstavlja preduvjet rješavanja nagomilanih problema i zastoja.

Imate li neke vizije za revitaliziranje Zračne luke Mostar?

Zračna luka Mostar je nedavno dobila novo vodstvo s kojim imao sam priliku razgovarati na jednom od konkretnih projekata  stvaranja  preduvjeta kroz ispunjavanje zdravstvenih standarda. Tada sam primijetio izuzetno ambiciozne planove nove uprave koji se  tiču upravo revitalizacije Zračne luke. Dražim kako je naša Zračna luka važan generator razvoja gospodarske i turističke aktivnosti u ovoj regiji te se kao takva mora pozicionirati na zasluženo mjesto. Uvjeren sam kako nova uprava uz adekvatnu podršku Grada Mostara može ostvariti zacrtane ciljeve, što bi značilo ubrzan razvoj Zračne luke, povećanje i poboljšanje njezinih kapaciteta, a time doprinos i razvoj gospodarskog i turističkog sektora.

Što Grad može učiniti kako bi potaknu razvoj gospodarstva u Mostaru?

Grad može učiniti puno toga kada je riječ o poticaju gospodarskog razvoja Mostara. Funkcionalna Gradska uprava treba stvoriti ambijent za privlačenje novih investicija, gospodariti svim raspoloživim resursima, kao i otvoriti dijalog s potencijalnim ulagačima. Moja vizija gospodarskog razvoja grada ogleda se i u poticaju postojećih i formiranju novih poslovnih inkubatora, prenamjeni i dostupnosti postojećih gradskih poslovnih prostora i subvencioniranju mladih poduzetnika kroz potporu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>