Published On: Pet, ruj 28th, 2018

Mario Karamatić: Željko Komšić je jedina osoba koje je uspjela ujediniti Hrvate u BIH

Predsjednik HSS-a  BiH i izaslanik u Domu naroda Bosne i Hercegovine Mario Karamatić izjavio je za Pogled.ba kako kampanja koju vode bošnjačke stranke, osobito Željko Komšić, snažno ujedinjuju Hrvate u BiH i drastično smanjuju mogućnost apsinencije hrvatskog biračkog tijela na dolazećim izborima. Karamatić je naglasio kako svaka nova prijetnja “sarajevske čaršije” dodatno motivira Hrvate da izađu na birališta i izaberu svoje legitimne predstavnike.

“U povijesti Hrvata bezbroj je primjera podjela po političkom i svakom drugom osnovu. Nažalost, taj mentalitet još uvijek nismo promijenili. Ipak, dolaskom Željka Komšića stvari su se počele mijenjati. On je jedina osoba koja je svojim postupcima uspjela ujediniti Hrvate u BiH, točnije, većinu bh. Hrvata oko jedne ideje i jednoga programa, a to je Hrvatski narodni sabor BiH. Svakim svojim postupkom nas sve više ujedinjuje i ja sam mu zahvalan na tome”, izjavio je Karamatić za Pogled.ba, dodajući kako će nakon izborne pobjede koaliciju stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i izbora legitimnih predstavnika Hrvata pokrenuti inicijativu da barem jedan trg na području teritorije koja je bila pod vlašću Herceg Bosne dobije ime po Željku Komšiću.

“To je najmanje što možemo učiniti za čovjeka koji je u tolikoj mjeri ujedinio Hrvate u BiH da se ni najveći optimisti tome nisu nadali”, poručio je Karamatić.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko Komšić ipak bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkih glasovima, Karamatić je rekao kako onda Hrvatima u BiH nije ostala niti jedna druga mogućnost nego da pokrenu proces revitalizacije Herceg Bosne u skladu s međunarodnim pravom.

“Mi smo Herceg Bosnu unijeli u današnju Bosnu i Hercegovinu. Međunarodno pravo i Bečka konvencija jamče vraćanje na početne pozicije ukoliko akti kao što je Daytonski sporazum budu na štetu jednoga naroda. Visoki predstavnici u suradnji s bošnjačkim strankama oduzeli Hrvatima ravnopravnost u ovoj zemlji  i ako nam je neće vratiti logično je da se vratimo na pozicije prije postizanja sporazuma. A to znači revitalizaciju Herceg Bosne. To kaže međunarodno pravo i mislim da mi to trebamo iskoristiti ukoliko Bošnjaci još jednom grubo preglasaju Hrvate i unište izbornu volju jednoga naroda”, zaključio je Karamatić u izjavi za Pogled.ba, te ipak izrazio nadu kako će Hrvati izabrati svoje legitimne predstavnike na dolazećim izborima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare