MARINKO ČAVARA: Platformaši i dalje žele hrvatski narod istisnuti iz odlučivanja u FBiH

Ne možete povlačiti točke dnevnog reda 15 minuta prije sjednice, a upravo su one plod dogovora o tome kako da funkcionira Federacija u smislu da oni koji su preuzeli odgovornost rješavaju goruće probleme, kazao je Čavara.

 

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u razgovoru za “Avaz” kako su SDA i DF na posljednjoj sjednici Federalne vlade pokazale “zabrinjavajući odnos prema predstavnicima hrvatskog naroda koji, ukoliko se nastavi, može imati ozbiljne posljedice po FBiH”.

Komentirajući povlačenje točke dnevnog reda o rješavanju stanja u “Aluminiju”, nakon čega su hrvatski ministri odustali od sjednice, dok su joj ministri SDA i DF-a najnormalnije nazočili, Čavara kaže da takvi potezi mogu dovesti do problema u fukcioniranju Federacije.

Potez Novalića

-Ne možete povlačiti točke dnevnog reda 15 minuta prije sjednice, a upravo su one plod dogovora o tome kako da funkcionira Federacija u smislu da oni koji su preuzeli odgovornost rješavaju goruće probleme, kazao je.

Prokomentirao je i potez federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), koji je po drugi put odlučio održati sjednicu bez hrvatskih ministara.

-Možda bi se prvo održavanje sjednice moglo protumačiti na način da je to bila neka početna zbunjenost, međutim, ovo sad upućuje na to da postoje očigledni dokazi da oni koji su formirali platformu prije četiri godine ne odustaju od ciljeva te platforme da se iz odlučivanja u FBiH istisne hrvatski narod, istaknuao je Čavara.

To je, kaže, opasno za Federaciju, “posebno u ovom jako osjetljivom trenutku, velikih socijalnih tenzija koje su posljedice ekonomske krize”.

-Ne treba nam dodatno usložnjavanje odnosa u FBiH, posebno kada smo svjesni koliko je pred nama posla na važnim ekonomsko-socijalnim reformama te stabilizaciji odnosa između konstitutivnih naroda u FBiH. To ne odgovara nijednom normalnom čovjeku u FBiH, kazao je on.

Usijane glave

Na upit kako će se HDZ dalje ponašati u ovakvoj teškoj političkoj krizi, Čavara je kazao da treba razgovarati, “ali očigledno je da se dogovori ne poštuju”.

-U tom slučaju, onda moramo tražiti druga rješenja. Vjerujem da će kod usijanih glava koje misle da je najvažnije prevrnuti stol prevladati razum. Oni koji to nastave raditi treba onda odstraniti od stola, a da nastave surađivati oni koji žele dobro narodima i građanima FBiH, naveo je Čavara.

Zar je važniji kongres SDA od stanja u FBiH?

Čavara je istaknuo da ga iznenađuje odnos SDA, “bez obzira što im se približava kongres”.

-Ako im ova situacija koristi pred kongres stranke, onda je to kontradiktorno. Zar je važniji kongres stranke i uspjeh unutar nje nego stanje u FBiH, upitao je Čavara.