Published On: Pon, ruj 5th, 2016

Marina želi izvesti Francusku iz Unije ako dođe na vlast

Čelnica stranke francuske krajnje desnice Nacionalni front, Marine Le Pen, najavila je u subotu da će održati referendum o tome treba li Francuska ostati ili otići iz Europske unije ukoliko ona pobijedi na predsjedničkim izborima u 2017.
U svom prvom javnom nastupu nakon ljetne pauze u seocetu Brachay u sjeveroistočnoj Francuskoj, Le Pen se opisala jedinim pouzdanim braniteljem reda, poretka i nacionalnog jedinstva, rekavši da je najbolji način borbe protiv terorizma ispunjavanje glasačkih listića.
”Taj referendum o tome pripada li Francuska Europskoj uniji ja ću organizirati. Da, moguće je da promijenimo stvari. Pogledajte Britance, oni su izabrali svoju sudbinu, izabrali su neovisnost. Ponovo možemo biti slobodan, ponosan i neovisan narod”, kazala je.
Nacionalni front jedina je velika francuska politička stranka koja je pozvala Britance da glasuju o napuštanju EU, nadajući se da će Brexit ojačati njenu vlastitu euroskeptičnu poziciju u francuskoj politici.
Sve popularnija stranka Le Pen jača na antieuropskom i antiimigrantskom raspoloženju, a ankete pokazuju da će ona početkom svibnja ući u drugi krug predsjedničkih izbora, ali da će izgubiti u drugom krugu od kandidata iz jedne od vodećih stranaka, jer većina glasača ne želi da ona postane predsjednica.
Oko 700 pristalica mahalo je francuskim zastavama u subotu, uzvikujući “Marine predsjednica” tijekom njenog govora.
Nakon što je bila nekarakteristično tiha nakon prosinačkih regionalnih izbora na kojima njena stranka nije osvojila vlast ni u jednoj izbornoj jedinici usprkos tome što je vodila u prvom krugu, Le Pen je žestoko kritizorala svoje suparnike s lijeve i desne strane političkog spektra, optužujući ih da su odgovorni za “pad” Francuske.
Selo Brachay posebno je omiljeno za Le Pen, i ona ga je opisala kao “zaboravljeno” od političkih elita.
U Brachayu je ona osigurala najveći postotak glasova od svih sela u zemlji, među njegovih 60 mještana na predsjedničkim izborima u 2012.
Oko 72 posto glasača dalo je svoj glas kandidatu krajnje desnice pred svim ostalim. Ona otada svake godine održava predizborne skupove u Brachayu, prenosi Reuters.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x