Published On: Tue, Aug 4th, 2015

Marina Pendeš: HVO ima velike zasluge u Oluji i završetku rata

Prvi put nakon petnaest godina postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) bit će na svečanosti povodom Oluje koja se danas održava vojnim mimohodom u Zagrebu. Poziv su dobili predstavnici zbornih područja i brigada HVO-a. U Zagrebu će biti i ministrica obrane Marina Pendeš.
– Jesu li Oružane snage BiH, odnosno hrvatska sastavnica, dobile pozivnicu za sudjelovanje na mimohodu povodom Oluje u Zagrebu?
– Oružane snage BiH nisu dobile poziv, ali je poziv upućen ministrici obrane i načelniku Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (general-pukovnik Anto Jeleč) kao gostima na sudjelovanje na toj svečanosti mimohoda u Zagrebu. Jedan poziv upućen je od ministra obrane, a ja sam dobila poziv koji su potpisali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.
– Idete li vi na taj mimohod?
– Ja sam i ranije planirala ići u Zagreb na tu svečanost.
– A gospodin Jeleč?
– Ići ćemo zajedno na ovaj mimohod.
– Oružane snage BiH nisu dobile poziv, ali svejedno će tamo sudjelovati pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO)?!
– Nitko nije dobio poziv u OS BiH i na taj način neće sudjelovati na mimohodu. Znam, međutim, da su pozive dobili zapovjednici zbornih područja i gardijskih brigada te vjerujem da će se najveći dio njih odazvati i sudjelovati na ovoj svečanosti.
– Znate li na koji su način upućeni pozivi dužnosnicima HVO-a?
– Nisam sigurna na koji je način to sve dogovoreno, ali u svakom slučaju znam da su od Ministarstva obrane zatražene zastave iz rata. Ako je to već tako, pretpostavljam da je sve koordinirano s udrugama iz Domovinskog rata i našim Odborom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora.
– Kako gledate na ulogu HVO-a u tim zajedničkim operacijama koje su se odvijale na koncu rata za vrijeme Oluje, kao i onim vojnim operacijama prije i poslije ove najveće pobjede iz Domovinskog rata?
– S obzirom na to da su dvije države potpisale zajednički sporazum, te da je zajednička granica na tome području jako duga, smatram legitimnom takvu operaciju u kojoj se stoljetni hrvatski prostor trebao osloboditi kako bi se prognanici vratili domovima, a država pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj teritorija. Postrojbe HVO-a su, zajedno s HV-om, jako pomogle u oslobađanju toga dijela Hrvatske. Ali, treba imati na umu da su Hrvatske snage u koordinaciji s Armijom BiH u sjeverozapadnom dijelu BiH imale značajan doprinos u oslobađanju i zaustavljanju stradanja ljudi, te time dale doprinos uspostavi mira na ovim našim područjima.
– Kako onda komentirate zahtjeve bivših branitelja HVO-a koji traže jednaka prava kao i kolege iz HV-a i MUP-a za sudjelovanje u oslobađanju Hrvatske?
– Smatram to legitimnim zahtjevom. U dva sam mandata obavljala dužnost predsjednice za branitelje Hrvatskog narodnog sabora i uspostavili smo određene kontakte s ministrom branitelja i ministrom obrane u RH. Naravno, smatrali smo da treba doći do izmjene zakona koji uređuje ta prava jer je značajan doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske dao HVO. Kao i središnja Bosna iz koje ja dolazim. Moram kazati kako je to vezivanje snaga doprinijelo da se rat što prije okonča. U tome smislu smatram da svaki pripadnik HVO-a, ovisno o ulozi i dužini angažiranja, treba biti prepoznat u tom zakonu.
VL