Published On: Sri, stu 6th, 2019

Marin Mamuza, čovjek koji se vratio doma zbog livanjskih konja

Marina Mamuzu pronalazimo u Tehnološkom parku Linnovate, poduzetničkom inkubatoru koji u Livnu okuplja mlade profesionalce iz različitih sektora.

Mamuza se vratio prije par godina iz Zagreba, gdje je studirao film i TV produkciju.

U Livno se vratio sa željom da pokrene vlastiti posao, u kojem će spojiti ljubav prema prirodi i fotografiji sa dobrom biznis idejom.

”Fotografijom sam se počeo baviti kako bih zaradio novac za gitaru, Fenderov Stratocaster. No, to je postala moja ljubav, koja me je povukla prema filmu, a onda i turizmu. Tako ću se i vratiti u ovaj kraj, jer me je uvijek oduševljavala okolica Livna, priroda i konji. Kroz fotografiju sam prikazao ovaj prostor i time privukao brojne goste. Prvo su to bili moji prijatelji i poznanici, a onda se priča širila dalje. Razvili smo posebne ponude i prijedloge, te je iz toga izrasla i cijela priča o ”Continental Adventure” i turama fokusiranim na potragu za divljim konjima”, pojašnjava Marin.

Marinov poslovni prijedlog je prihvaćen od Linnovatea. Danas uspješno rade photo safarije divljih konja.

”Riječ je o izletu koji uključuje odlazak na izvor Bistrice, posjetu planine Cincar i potragu za krdima konja, a onda i tradicionalnim ručkom sa jelima ovog kraja”, dodaje Marin.

Livanjski kraj se može pohvaliti sa krdom od 700 divljih konja, te Marin vjeruje da u tome leži posebnost i velika prilika za razvoj turizma.

Rad njegove kompanije je kroz svoj program tehničke podrške promovirao i USAID Projekat ”Diaspora Invest” kao primjer dobre prakse u turizmu, ali i pozitivnu priču o investiciji mladih ljudi koji su se vratili u Bosnu i Hercegovinu.

”Želimo se širiti dalje, biti prepoznati u regiji i pokazati šta sve lokalna zajednica može ponuditi. Ova priča ide dalje od turizma i prirode. Ona je šansa za mlade ljude da ovdje pronađu nove prilike, te rade ono što vole”, zaključuje Marin.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare