Published On: Pon, lis 7th, 2019

Marić optužio HDZ BiH za prekid razgovora oko Mostara i tako najavio da možda ipak neće biti izbora

– Ne želimo uopće pričati o modelima na način kako to HDZ zagovara. Oni žele reći kako su dogovoreni modeli i da se na osnovu jednog od njih mogu provesti izbori. Dosad je bilo barem deset modela. Neki su išli u parlamentarnu proceduru, ali nijedan nije usvojen. Stranke koje su sudjelovale u posljednjim razgovorima su približile stavove o dva modela koja spominju, ali nikad se nismo izjašnjavali o tome koji je prihvatljiviji, jer je ostalo da riješimo drugo važno pitanje, a to su izmjene Statuta, što smo također bili dogovorili – rekao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik SDA Mostar Salem Marić.

-Sve političke stranke koje su sudjelovale u razgovorima su usvojile zaključak da, tek kad se riješe oba pitanja, usvojimo jedan od modela. Domaćin sastanka na kojem se trebalo nastaviti dogovarati trebao je biti HDZ. Oni taj sastanak nisu zakazali, što znači da su prekinuli razgovore o Mostaru – počeo je sa optužbama Marić.

Dodao je kako SDA neće odustati od paketa u kojem treba riješiti model po kojem će biti održani izbori i u kojem će biti promjene Statuta Mostara. HDZ BIH je pak mišljenja kako se izbori trebaju održati, a zatim posao promjene Statuta Mostara prepustiti novom Gradskom vijeću.

Marić je rekao kako je OHR kriv za ovo stanje u Mostaru i to je vjerojatno jedina izjava s kojom bi se hrvatska strana mogla složiti.

Ovako tvrdi stavovi SDA daju naslutiti kako bi se ipak moglo dogoditi sa Mostar ni 2020. godine ne bude imao lokalne izbore. Možda je to i cilj bošnjačke strane koja uporno poziva međunarodnu zajednicu da riješi ovaj problem. A svi znamo u čiju korist ta rješenja idu, prenosi pogled.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare