Published On: Čet, ožu 28th, 2013

Manje od tjedan dana do početka MOSTIMUN-a!

Trećeg travnja bit će otvorena peta međunarodna studentska konferencija simulacije rada Ujedinjenih naroda – MOSTIMUN 2013. Otvaranje će biti upriličeno u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s početkom u 13 sati, a konferencija će trajati  do 7. travnja. Ove godine u radu konferencije sudjeluje više od 115 delegata iz 20- tak zemalja.
 
Sudionici će tijekom konferencije imati priliku da lobiraju, pregovaraju, daju svoje prijedloge i raspravljaju o najvažnijim međunarodnim problemima, te razvijaju svoje diplomatske vještine. MOSTIMUN 2013 sastoji se od pet vijeća: Vijeća sigurnosti, Vijeća za ljudska prava, Vijeće za razoružanje i međunarodnu sigurnost, Međunarodni sud pravde i Sjevernoatlantsko vijeće.
 
Neke od tema na kojima će se raspravljati na ovogodišnjem MOSTIMUN-u su: „Novi napredak u Izraelsko- Palestinskom konfliktu“; „Kršenje ljudskih prava u Myanmaru“, „Privatni sigurnosni korpus ratnih regulacija“; „Održiva budućnost saveza – pametna odbrana“.
Cilj konferencije jest usvojiti rezolucije, tj. dokumente u kojima će biti izražena stajališta zemalja o navedenim temama.
 
Bitno je naglasiti da je ova konferencija jedina na studentskom nivou u BiH, a njena kontinuiranost i neprestani napredak je iznimno bitan za sve studente iz BiH, ali i svijeta. Ovo je još jedna prilika da svi studenti iz Mostara i naše zemlje dobiju internacionalno iskustvo te olakšaju putovanja putem poznanstava stečenih na MOSTIMUN-u.
 
Iz Organizacijskog odbora MOSTIMUN-a ističu da je ovo veliki izazov i čast za sve nas, jer još jednom dokazujemo da se trud i rad isplate, te da smo prepoznati od strane naših vlasti kao bitna sastavnica bh. društva.
 
Donatori i partneri MOSTIMUN 2013 su: Njemačko Veleposlanstvo u BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Eronet, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Unija studenata Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Vijeće mladih Grada Mostara, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Zvečevo Lasta, Bernina Voće, Podrumi Andrija, Vinarija Vilinka, Restaurant Prestige, Red Bull, Print Shop, Večernji list, Bljesak.info, Radio RSG, Fondacija Heinrich Böll.