Published On: Pon, lis 28th, 2019

Manje novca EU za izbjeglice u Turskoj – Erdogan: „Nikakav problem, poslat ću ih u EU“

Prema povjereniku EU za proračun Güntheru Oettingeru, financiranje sirijskih izbjeglica u Turskoj bi trebalo biti smanjeno.

Hoće li uskoro biti manje novca EU za Tursku? Ako ćemo vjerovati povjereniku EU za proračun Güntheru Oettingeru, to bi trebalo biti tako.

„Mislim da EU ne bi smjela toliko visoko plaćati u sljedećem razdoblju Turskoj”, rekao je Günther Oettinger za novine Welt am Sonntag.

„Mnoge izbjeglice bi se u budućnosti trebale razmjestiti u takozvanu „sigurnosnu zonu“ u Siriji, tako će financijski zahtjevi Ankare također biti niži, a mnoge su škole, bolnice i smještaj već izgrađeni prethodnim sredstvima“, rekao je Oettinger.

Umjesto toga, europski povjerenik želi dati veću podršku drugim zemljama koje su u regiji primile sirijske izbjeglice, kao što su Jordan ili Libanon.

Prema Oettingeru, EU je od 2016. godine do kraja ove godine isplatila Turskoj obećanih šest milijardi eura za pomoć organizacijama za izbjeglice.

“Ako želimo da Ankara nastavi pružati izbjeglicama utočište, narednih godina ćemo morati osigurati dodatne milijarde. U proračunu za 2020. postoji prostor za manevar, kao i za dugoročni proračun EU“, rekao je Günther Oettinger.

“Moramo započeti raspravu najkasnije do kraja godine. Svako prebivalište izbjeglica u Turskoj ili u Jordanu manje je opasno od puta do Berlina, a također je jeftinije“, rekao je političar njemačke Kršćansko-demokratske unije.

“Ima smisla ljudima tamo dati privremeni dom i financirati ljudsko dostojanstvo, nego im kao izbor ostaviti da dođu k nama”, dodao je Oettinger.

RECEP TAYYIP ERDOGAN: „AKO NE BUDE NOVCA, POSLAT ĆU IH U EU“

Turski predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegovoj zemlji potrebna podrška za projekte povratka sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu, ne samo za ranije dogovorenu pomoć Europske unije kojom se sa šest milijardi eura zaustavio migrantski val prema Europi.

Akone bude novca, ali sada i za preseljenje u Siriju, Turska tvrdi kako neće imati drugog izbora nego da otvori svoje granice i pusti ih da idu ka Europi.

Govoreći o aktivnostima Turske na sjeveru Sirije, Erdogan je kazao kako njegova zemlja radi na uspostavljanju “sigurnosne zone” kako bi spriječila napade Kurdistanske radničke stranke (PKK), Jedinica narodne zaštite (YPG) i terorista „Islamske države“, te kako je u velikoj mjeri postigla svoj cilj.

No, ovo  pitanje traži posebnu raspravu, jer Turska kontrolira kanton Afrin, sjeverni Aleppo i mali dio granice između Tal Abyada i Ras Al-Aina u području istočno od Eufrata. Tamo bi trebalo promijeniti demografiju stanovništva, Kurde potjerati ka jugu i u ta područja naseliti sirijske sunitske Arape i Turkomane, većinom odanih Ankari i Muslimanskom bratstvu.

Turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Putin su se nedavno u Sočiju dogovorili da neće biti nasilne promjene etnoreligijske karte sjeverne Sirije, iako je Turska dobar dio posla već učinila, jer od kantona Afrin do Jarabulusa na Eufratu  u područjima koja kontroliraju proturske islamističke milicije više nema Kurda. Ako EU odluči financirati preseljenje sunitskih Arapa i Turkomana u bivša kurdska područja, čak i ako se ne bude širilo područje koje kontrolira Turska, to znači da će Bruxelles financirati etničko čišćenje.

No, ne gajimo iluzije. Isto čine i Kurdi u područjima koja su okupirali u borbi protiv takozvane „Islamske države“, gdje se broj sirijskih Arapa i Turkomana, kojih je nešto manje na sjeveroistoku, smanjivao proporcionalno s napredovanjem kurdskih YPG snaga, a kasnije su, zbog razlih oblika pritiska i diskriminacije, odlazili i oni koji su bili odlučili ostati.

Međutim, problem je sada drugi. Erdogan s 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, koliko ih službeno boravi u Turskoj, može odlučiti da ih pošalje u sjevernu Siriju ili Europsku uniju.

Kako je naglasio, Turska od „međunarodne zajednice“ očekuje da poštuje osjetljivost njegove zemlje kada je riječ o sigurnosti turskih granica, prenosi državna Anadolu. Da pojasnimo, „međunarodna zajednica“ je za Erdogana u financijskom smislu Europska unija.

“Naše očekivanje od međunarodne zajednice je da poštuje našu osjetljivost kada je riječ o sigurnosti naših granica i da podrži naše projekte u vezi s povratkom Sirijaca koji trenutno borave u našoj zemlji”, rekao je Erdogan.

“Ako se ne podrže naši projekti u okviru kojih od ukupno 3,6 milijuna ljudi u prvoj fazi u Siriju namjeravamo vratiti milijun do dva izbjeglica, mi nećemo imati drugog izbora nego da im otvorimo naše granice. Otvorit ćemo granice i neka idu u Europu”, rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao kako će, ako bude potrebno, Turska izgraditi “sigurnu zonu” između Tal Abyada i Ras Al-Aina, zajedno sa stambenim prostorima u kojima će živjeti izbjeglice, te svim ostalim društvenim prostorima i infrastrukturom koja im je potrebna za normalan život.

“Tako ćemo pokazati svijetu i kazati: „Pogledajte, to je ono što radi turski narod”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio kako će, ako se područje na sjeveru Sirije po isteku roka od 150 sati ne očisti od pripadnika YPG milicija, Turska to preuzeti na sebe i sama će očistiti taj teritorij.

“Ako kurdska teroristička organizacija nastavi napade iznutra ili izvan pojasa dubine 30 kilometara, mi ćemo ih nastaviti progoniti i učiniti ono što je potrebno”, kazao je Erdogan.

Prema jučerašnjim informacijama, nije bilo borbi između Kurda i proturskih islamističkih milicija, ali su se potonje sukobile sa sirijskim vladinim snagama u području Ain Al-Araba, poznatog i pod kurdskim imenom Kobani.

Tursko ministarstvo obrane je potvrdilo smrt jednog turskog vojnika, te četiri ranjena u blizini Ras Al-Aina. No, tamo su se također sukobile vladine snage i proturske milicije koje su bila odabrane za kampanju etničkog čišćenja Kurda u okviru operacije „Izvor mira“. Sirijska vojska i snage koje podržava Turska i turska vojska sukobile su se u području Ras Al-Aina, na putu prema Tal Tamru, strateškog grada na prometnici M4 kojeg nadzire sirijska vojska. Razmjena vatre i sukob na ograničenom području ove vrele točke u „sigurnosnoj zoni“ Erdogan je trajao nekoliko sati, onda su se proturske snage povukle.

Sudeći prema onome što se događa na terenu, EU i Günther Oettinger će imati tešku zadaću pri odluci o izdvajanju sredstava za Erdogana. Pri tome treba imati na umu da se turski vođa ne šali i prijetnje o slanju stotina tisuća, ako ne i milijun do dva sirijskih izbjeglica prema Europi, treba uzeti ozbiljno. U slučaju da procjeni da se EU poigrava s njim, a da u Siriji neće moći naseliti sve ove ljude, Turske Recep Tayyip Erdogan će ih bez imalo skrupula poslati ka Europi, a onda neka se s tim problemom nosi tko bude morao, prenosi logično.com