Manifestacija “Kolektivni sunet” održana u Novom Pazaru

Zahvaljujući organizaciji “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula, predstavnicima istanbulskih opština Bajrampaša i Esenler, a pogotovo privrednicima iz Turske bošnjačkog porijekla, u saradnji sa predstavnicima vlasti grada Novog Pazara, obezbijeđena su sredstva za obavljanje sunneta-vjerskog islamskog obreda za 150 dječaka iz Novog Pazara.

Centralna manifestacija, u okviru koje je održana kolektitivna šetnja i fotografisanje u centru grada, održana je u novopazarskom Kulturnom centru. U okviru programa, pred nekoliko stotina gledalaca nastupila je turska grupa “Sevdalinke”, folklori iz Pendika i Izmira, kao i bend “Trio akustik”.

Gosti iz Turske su uz zvuke saza izveli i nekoliko turku pjesama.

Više od 150 mališana, za ovu priliku obučeni u svečana odjela, sa svojim roditeljima tokom muzičkog dijela programa nestrpljivo su očekivali dodjelu bicikala koja je i ove godine obezbjedila firrma “Salcano” čiji je vlasnik Salih Akgul.

Akgul (Hadžifejzović) koji je rodom iz Sandžaka je, u izjavi agenciju Anadolija, rekao da im je čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostrorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija.

“Prošle godine smo omugićili za 125 dječaka sunet, ove godine smo planirali stotinjak, ali pošto se povećalo interesovanje roditelja, omogućili smo to za 150. Da je bilo hiljadu njih, našli bi načina da sponzorišemo. Taj broj ćemo ubuduće uvećati, jer je zaista lijepo vidjeti ovakvu svečanost i ovaj grad”, rekao je Akgul i podjsetio da Novi Pazar, kao grad koji je stariji od Skoplja i Sarajeva, danas ima najmlađe stanovništvo u Evropi.

 (Foto: Anadolija)

(Foto: Anadolija)

Akgul, koji je osnivač i predjsednik udruženja “Prijatelji Sandžaka”, naglasio je da prema kraju iz koga potiče ima obavezu da pomogne i da je podrška ovoj manifestaciji doprinos uspostavljanju prijateljskih odnosa između Turske i Srbije.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je rekao da je ideja o kolektivnom sunetu, koji u Turskoj ima viševjekovnu tradiciju, potekla od Saliha Akgula, a da je ove godine po drugi put podrška stigla iz prijatelja Sandžaka i Novog Pazara iz Bajrampaše, Pendika, Esenlera, Ejupa, Bornove…

“Imamo prijatelje na sve strane, a kad imate prijatelja od njega možete da očekujete samo hajr (dobro). Drago mi je što možemo da ugostimo naše prijatelje iz Turske koji se ovdje osjećaju kao kod svoje kuće i što Novi Pazar iz godine u godinu izgleda ljepše i uz ovu koaliciju čvršće”, rekao je Mahmutović i izrazio zadovoljstvo što će ova manifestacija postati tradicionalna.

Na kraju programa profesor Sead Ibrović je, podsjetivši da je sunet islamska vjerska obaveza, proučio zajedničku dovu (molitvu).
Kako je saopšteno iz novopazarske gradske uprave, interesovanje roditelja za učešće njihove djece u manifestaciji je i ove godine prevazišlo sva očekivanja.

Slična manisteacija biće održana danas u Prijepolju, a u Novom Pazaru će za 15 mladih bračnih parova biti, po prvi put, organizovano i kolektivno vjenčanje.

more recommended stories