MANI GOTOVAC O ZABRANI PREDSTAVE: ‘Vraćamo se u Srednji vijek, ovo je gotovo poziv na teror’

“Stvarno ne znam zašto je predstava otkazana. Bila bih vrlo sretna kada bi svi predstavnici vlasti rekli zašto se to dogodilo. Radi se o predstavi jednog od najvećih svjetskih pisaca, koji je preveden na 48 svjetskih jezika.

Moja ideja o Dubrovačkim ljetnim igrama je da se tamo moraju pojaviti samo oni koji predstavljaju sam vrh umjetnosti, i zbog toga sam i odabrala Elementarne čestice. Morate znati da istodobno u Parizu ta predstava igra već oko pet godina i svaki put je dvorana potpuno ispunjena”, komentirala je Mani Gotovac za N1.

Na upit je li donijeta odluka o tome hoće li predstava biti odigrana ili ne, Gotovac kaže da se Igre ne mogu dovesti u opasnost da budu otkazane. “Meni se čini da ovo upozorenje upravo suprotno djeluje, sada ako netko želi izvršiti nekakav teror u Dubrovniku, gotovo je pozvan da to učini. Cijeli problem počinje i završava samo jednim pitanjem – ne mogu o umjetničkim djelima odlučivati oni koji ne čitaju umjetnička djela i ne poznaju umjetnička djela. Ne znam što je s tim našim obrazovanjem – mora se shvatiti da postoji umjetnička istina i ova politička, ako se to tako može nazvati, istina”, objašnjava.

“Ovog nema ni u Afganistanu”

Uspoređujući situaciju u Hrvatskoj s događajima oko Charlie Hebdoa, kazala je da je u usporedbi s drugim zemljama ovakav čin neshvatljiv. “U Srednjem vijeku su se spaljivale knjige… Postat ćemo jedinstveni u svijetu, toga nema čak niti u Afganistanu. Kada se dogodila ta užasna nesreća u redakciji Charlieja, nije bilo državnog dužnosnika koji nije došao na sprovod tog lista jer to svjetski i europski političari shvaćaju – oni shvaćaju vrijednost kritičkog, satiričkog lista.

Kod nas se to događa kao kada dijete dovedete u kazalište. Političari se identificiraju s nekim prijetnjama  – u umjetničkom djelu. Halo?”, dodaje.

VEZANA VIJEST
Ministarstvo kulture je također izvijestilo kako treba uzeti u obzir upozorenje SOA-e. “Mi smo prije tri mjeseca u Ministarstvu kulture imali vijeće Dubrovačkih ljetnih igrara i svi su glasovali za naš program. Posebno se isticao novi ministar i tamo su program podržali svi, osim jedne osobe i svi su izjavili da je to odličan program. Ne razumijem od kuda onda sada sve ovo?”, pita se.

“Za mene je ovo potop”

Na upit kakva će biti njezina odluka ako se provede zabrana predstave, kaže da je puno važnije kako će reagirati međunarodna zajednica.

“Ja neću dati ostavku, ja ću se boriti i dalje. Ja vjerojatno nekome nisam po volji jer radim taj teatar koji je kontroverzan i ja želim pomoći kazalištu i cijeli svoj na taj način vodim teatar. Neću odustati. Za mene je ovo ravno potopu, ali se odmah sjetim Noine arke koja je spasila svoju obitelj. Na meni je da spasim Igre. Zato smo se Ivica Buljan i ja dogovorili da ćemo s istim ansamblom u istom prostoru odigrati jedno drugo djelo. Mislila sam da odigramo Moju malu Klementinu ili Prodavačicu ljubičica”, kazala je sarkastično, ali na kraju zaključila da će to biti jedno ozbiljno djelo.