Published On: Mon, Jun 10th, 2019

MAMIĆEVO IZRUČENJE On uvjeren da se neće dogoditi, a RH to traži

Bivši Dinamov čelnik Zdravko Mamić, protiv kojega je Županijski sud u Osijeku potvrdio drugu optužnicu te raspisao tjeralicu jer je navodno oštetio ovaj klub, najavio je pa naknadno otkazao konferenciju za novinare. To je, kako je objavio na svom Facebook profilu, napravio na traženje hrvatskog odvjetnika.

“S obzirom na veliko poštovanje prema radu odvjetnika (Veljka) Miljevića i pravne bitke koje su pred nama, odlučio sam njihovo mišljenje uvažiti i još jednom se ispričati medijima”, napisao je Mamić.

Ključno pitanje koje zanima javnost jest može li biti izručen Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. On je uvjeren kako ga se ne može izručiti iz BiH, no predstavnici pravosudnih tijela RH smatraju kako za to postoji realan temelj. A realan temelj pronalaze u činjenici kako je druga optužnica podignuta u vrijeme nakon što je stupio na snagu ugovor o izručenju između RH i BiH. Zanimljivo je kako je upravo nova Uskokova optužnica “naštimana” tako da otvara mogućnost i za takav scenarij.

Šteta za Dinamo

Prema ugovoru o izručenju, vlastite državljane BiH i Hrvatska mogu izručiti u slučaju pravomoćno izrečene presude ili pak nekoliko precizno navedenih okolnosti kao što je, primjerice, određeni istražni zatvor u slučajevima organiziranog kriminala, korupcije ili pranja novca. Valja reći kako je izručenje državljana moguće i za druga teška kaznena djela za koja je propisana kazna dulja od deset godina zatvora. A upravo je taj “detalj” preciziran optužnicom koja počinje s navodnim zločinačkim udruživanjem, zlouporabom položaja, pronevjerom… koju je Uskok pomno naveo.

Danas se očekuje i da će dokumentacija iz osječkog Suda Ministarstvu pravosuđa RH dostaviti svu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH. Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Mamić je sve ove optužbe, kao iz prvostupanjskog postupka kojim je osuđen, u potpunosti negirao. Pri tome se pozvao i na najveće pravne autoritete u Hrvatskoj, no svejedno ih je pravosuđe ignoriralo. Ponajprije stajališta Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda, Zorana Burića, Viktora Gotovca, koji su osporavali navode optužnice, a posebice njezino neovlašteno zastupanje. U novoj optužnici za zločinačko udruživanje pravno stajalište napisali su voditelj Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović i Leo Cvitanović, a u kojemu su upozorili da su se tužitelji pozvali na pogrešne odredbe zakona u vezi s postojanjem zločinačkog organiziranja.

Sam Mamić uvjeren je da će pravosudne institucije BiH odbiti novi zahtjev.

Više vjeruje BiH

“Ugledni bh. i hrvatski odvjetnici uvjerili su me da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stajališta tih poznatih odvjetnika također sam dobio i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među kojima je i profesor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo u Zagrebu”, kazao je Mamić. Pri tome je poručio kako je, po svim pokazateljima, BiH više pravna država nego Hrvatska te zbog toga i vjeruje kako je neizvedivo njegovo izručenje po zakonima BiH za djela koja mu se stavljaju na teret./HMS/