Published On: Wed, Jun 12th, 2019

MAMIĆ: Sud u Hrvatskoj je zločinački

Sud BiH donio je u utorak rješenje da se Zdravku Mamiću, bivšem savjetniku GNK Dinamo Zagreb, za kojim je raspisana međunarodna Interpolova tjeralica, odrede mjere zabrane. Na ročištu koje se održalo u utorak u Sudu BiH odbijen je prijedlog da se Mamiću odredi pritvor, a obrana je predložila mjere zabrane. Mamiću se mjere zabrane podrazumijeva oduzimanje svih putnih isprava, koje je izdala Republika Hrvatska, ali i Bosna i Hercegovina. Zabranjeno mu je izdavanje novih putnih isprava, kao i prelazak granice BiH s osobnom iskaznicom. Po rješenju Suda BiH, Mamiću je naloženo da se jednom tjedno (srijeda) mora javljati nadležnoj policijskoj upravi u Čitluku u vremenu od 10 do 14 sati, piše Hrvatski Medijski Servis.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak jutro su uručili poziv bivšem čelniku GNK Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Iz SIPA-e su kazali kako Mamić nije uhićen te da će se on na temelju poziva u utorak pojaviti u Sudu BiH. SIPA je reagirala nakon što je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o raspisivanju međunarodne tjeralice za Mamićem koji već godinu dana ima boravište u Međugorju.

Kako se i predviđalo Mamić je došao u Sud BiH na ročište o njegovom izručenju, a u izjavi za medije nakon ročišta održanog u zgradi Suda BiH kazao je kako vjeruje u Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i u njeno pravosuđe.

-Ovo su za mene sve stresne faze. Mene su moji odvjetnici, koji su u europskim razmjerima veličina, uvjeravali da nema šanse da se moja optužnica potvrdi, da nema šanse da se meni sudi, ali vidite da se suprotni procesi odvijaju u Hrvatskoj. Ovdje u Bosni i Hercegovini kao da sam se ponovo rodio. Mogu reći sve najljepše. Ljudi me toliko vole. Ne mislim samo danas, nego općenito ovih godinu dana. Samo ljubav, ljubav. Zato kažem da je BiH i moja nada i moja budućnost-izjavio je okupljenim novinarima Mamić.

Dodao je kako mu financije osigurava njegov brat Zoran, te da još uvijek ne može raditi.

-U svim optužnicama podignutim protiv mene ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez za jednu lipu. Razumijem da se meni hrvatski režim navalio na kosti iz političkih razloga, ali mi nije jasno kako se novinari ne zapitaju kako je moguće da se čovjeku ne stavlja na teret da je oštetio klub za jednu lipu, a pritom nije oštetio klub. Ja vidim da se želi pošto-poto moja eliminacija – izjavio je Mamić, ponovivši kako je BiH njegova druga država i sudbina i nada te zahvalio što ga se, kako je kazao, u BiH tretira kao čovjeka.

Mamić je podsjetio kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo.

-Hrvatski režim mi se navalio na leđa iz političkih razloga i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske”, istaknuo je. Mamić je dodao kako mu je glavni cilj izbjeći osječki sud koji je po njemu “zločinački”.

-Moj cilj da se suđenje ni meni niti svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji radi po diktatu. Ucijenjen je od hrvatskih službi”, rekao je Mamić tvrdeći da je bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan svojedobno ucijenio sudsko vijeće da ga moraju osuditi u prvostupanjskom postupku na kaznu zatvora veću od pet godina.

Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamić, izjavio je novinarima da je Sud BiH prihvatio zahtjev obrane kako nema temelja za pritvor njegovog klijenta te kako je Sud BiH naredio da on ne smije napustiti BiH te da mora predati putovnicu.

-To smo i očekivali i to je redovna procedura. Uskoro slijedi proces redovne ekstradicije- kazao je Rajić te opetovao kako postoji sumnja u pravičnost suđenja Zdravku Mamiću u Hrvatskoj zbog nekih činjenica o nezakonitom postupanju tužitelja, da nikome nije pričinjena šteta, da je GNK Dinamo kazao da nema štete zbog Mamića.

-Mamić nije uzeo ni lipe ni kune nezakonito iz GNK Dinamo ili Republike Hrvatske”, kazao je Rajić.

Optužnica protiv Mamića sadrži oko 700 stranica, a odvjetnik Rajić kazao je kako stoga moraju je detaljno proučiti.

-Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane- rekao je Rajić.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji. Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno plaćanje kaucije.

Podsjećamo osječki Županijski sud dostavio je Ministarstvu pravosuđa svu potrebnu dokumentaciju vezanu za pokretanje postupka izručenja bivšeg čelnika GNK “Dinama” Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine. Nakon što je 7. lipnja Županijski sud izdao nalog za raspisivanje potjernice, Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu potjernicu./M. L./HMS/