Published On: Čet, velj 25th, 2021

MAMIĆ: Patrijarh Porfirije me nazvao čim je ustoličen, nas smo dvojica zajedno feštali

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije nedugo nakon izbora za poglavara, razgovarao je telefonom s nekadašnjim čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, koji je potom govoreći o tom razgovoru rekao da jedva čeka da ga posjeti na službi, piše Kurir.rs.

– Ja sam toliko oduševljen. Dogodilo se nešto predivno, gledao sam TV i gledao izvještaj s inauguracije gdje mu državnici čestitaju. Nije prošlo pola sata i mislio sam: ”Moram naći način da svom prijatelju Porfiriju Periću čestitam!”, kad mi je zazvonio telefon. On mi se javio – rekao je Mamić i objasnio:

– Zvao me Dule Savić, koji je bio pored njega, bili su tu još neki zajednički prijatelji. Porfirije mi se javio i ja sam iskoristio priliku da mu čestitam. Rekao sam mu da sam dirnut da se u trenutku svog slavlja i svih obveza sjetio mene. On mi je na kraju rekao da će se moliti za mene, da zna da sam u Međugorju i da se molim za njega – ispričao je Mamić, pa se prisjetio kako je “feštao” s nekadašnjim mitropolitom zagrebačko – ljubljanskim – Porfirijem.

Mamić je rekao daje to divna priča koja će sigurno obilježiti njegov život.

– Sjećam se da sam ga u Zagrebu ugostio na stadionu, proveo ga kroz svlačionicu. Sjećam se kad smo na Cvjetnom trgu u Zagrebu uz tamburaše pjevali zajedničke pjesme. Vidim da je on više u sedam dana učinio za ljubav između srpskog i hrvatskog naroda, pa i svih naroda na ovih prostorima. Palac gore za Porfirija. On je i moj Porfirije i ja ga ljubim svim srcem, svim bićem i kad budem u prilici, bez obzira što sam katolik, neću se libiti da ga posjetim u Beogradu i odem na njegovo liturgijsko slavlje – istaknuo je Mamić./HMS/