Published On: Čet, lis 9th, 2014

Malo pravih obećanja, ali puno prljavoga veša

”Imajući u vidu da su predstojeći Opći izbori u BiH do sada najneizvjesniji, izborna kampanja bila je najprljavija od proglašenja nezavisnosti te države”, navodi u analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Institut sa sjedištem u Ljubljani navodi kako je izborna kampanja, pored dosadašnje ”uobičajene” izborne retorike gdje su se politički subjekti međusobno optuživali, protekla u personalnim napadima, špekulacijama i lažima prilikom kojih je iznošen privatni ili obiteljski ”prljavi veš”.

”Najopskurniji napad je uslijedio od Fahrudina Radončića i njegove TV Alfa i to na umrlu majku Bakira Izetbegovića”, navodi se u analizi.

Liječenje trauma i vjeronauk

Naveden je i napad na Ognjena Tadića, protukandidata Milorada Dodika za mjesto predsjednika RS u kojem se tvrdilo da je Tadić vrbovan za hrvatsku obavještajnu službu još dok je boravio u zatvoru u Splitu 1993. godine, kada je zarobljen kao novinar na kninskom ratištu.

Također, javno objavljivanje medicinskog dosjea Bakira Hadžiomerovića, koji se za vrijeme rata u BiH liječio od teških psiholoških trauma, je radikaliziralo kampanju, ali i samo uhićenje skoro kompletne obitelji Lijanović pred izbore je dodatno unijelo nepovjerenje među političkim subjekata, navodi se u analizi.

Dodaje se i javno objavljivanje pisama u kojima se Željko Komšić predstavlja kao neradnik, koji svakodnevno bježi s posla iz Predsjedništva BiH prije nego nastane gužva na sarajevskim ulicama, do toga da je Emir Suljagić, kao ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo ukinuo vjeronauk zato što sin Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP, ne voli vjeronauk.

”Prozivka Fahrudina Radončića od strane Bakira Izetbegovića da Radončić nikada nije ušao u džamiju, nikada nije demantirana od strane Radončića, dok su svi drugi sudionici, svatko na svoj način, pokušali demantirati ili objasniti informacije koje se tiču privatnog života”, navodi IFIMES i dodaje kako su u takvoj izbornoj kampanji programi i ideje ostale u drugom planu.

Hrvatski pobjednik

Upozorava se i na izjavu Mladena Ivanića  da se Hrvatima ne treba pomagati, jer navodno Hrvati dok je on bio u institucijama BiH nikada nisu pomagali Srbe iz RS odnosno radili su za bošnjačke interese ili su bili neutralni.

IFIMES navodi kako će izostanak podrške Željka Komšića za kandidaturu Martina Raguža biti odlučujuća činjenica da Dragan Čović pobjedi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Analitičari upozoravaju, kako će na predstojećim izborima Željko Komšić doživjeti demistifikaciju jednog urbanog mita. Prije svega, kontinuirana fama, koja se stvara u krugovima oko Komšića jeste da je on, odnosno sada i njegova stranka DF, ‘igrač za promjene’, koji donosi nešto novo u politički život BiH.

”Pri tome se sustavno zanemaruje činjenica da je stvarni Željko Komšić etablirani političar, koji se povlači po različitim vladajućim pozicijama i foteljama još od devedesetih godina. Među prvim funkcijama bila je i pozicija načelnika općine Novo Sarajevo, na koju je biran u dva mandata. Za vrijeme svog načelnikovanja općine nije zapamćen ni po kakvim revolucionarnim potezima, pa čak ni po bilo kakvim projektima u službi građana koji bi bili vrijedni spomena”, navodi se u analizi i dodaje kako je jedino po čemu je ostao upamćen u to vrijeme, bio spor oko izgradnje turskog veleposlanstva na Wilsonovom šetalištu.

Komšićeva karijera

Gradnja je zbog besmislenog otezanja oko broja katova zgrade bila prolongirana više godina, a spor je opteretio odnose dvije države do te mjere da je Turska otkazala već obećano financiranje obnove tramvajske pruge i donaciju niskopodnih tramvaja gradu Sarajevu.

Komšić se, navodi IFIMES, ponašao kao da nema skoro nikakvu odgovornost i kao da nije u izvršnoj vlasti i to posljednjih osam godina na poziciji šefa države. Dodaje se kako je SDP objavio skandal u vezi članstvom osobe u DF- Željko Komšić, koji je sin visokopozicionirane međunarodne dužnosnice i koji je kandidat na listi DF-a za Skupštinu Kantona Sarajevo.

IFIMES navodi kako je jedinu izravnu međunarodnu podršku dobio neovisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić, jer je u tijeku izborne kampanje dobio podršku dijela američkih kongresmena, koji su prihvatili prijedlog njegove Rezolucije o BiH i uputili je u službenu proceduru za izglasavanje u Kongresu SAD-a.

Radončić od Izetbegovića napravio žrtvu

Fahrudin Radončić je svakodnevnim pisanjima i napadima na Bakira Izetbegovića u svojoj dnevnoj novini „Avaz“ od Bakira Izetbegovića napravio žrtvu i tako mu pomogao, da ga vjerojatno pobjedi na predstojećim izborima, a od „Avaza“ kao nekadašnje novine napravio stranački bilten SBB.

Analiza navodi kako mediji u izbornoj kampanji nisu imali presudan značaj u odnosu na ranije izbore u BiH, posebno u Federaciji BiH.

”Očigledno je, da na političkoj sceni u BiH nakon Općih izbora neće biti velikih promjena. Svi politički akteri će pokušati sudjelovati u vlasti. Analitičari procjenjuju, da će nakon ovih izbora vlast biti stabilna i s povećanom odgovornošću, jer je svjesna činjenice ogromnog nezadovoljstva građana”, navodi se u analizi i dodaje kako ćenova vlast, ukoliko ne počne ubrzano rješavati godinama nagomilane probleme i raditi na povećanju životnog standarda građana može očekivati ”vruće proljeće”.