Published On: Sri, ruj 11th, 2013

Mališani kao alat politike: Ombudsmani najavljuju istragu

Djeca u toj dobi ne znaju što rade jer nisu svjesna svojih postupaka. Njima je to svejedno tko im dolazi. Ono što treba zabraniti su ovi odrasli koji manipuliraju djecom, komentirala je hrvatska psihologinja i Unicefova ambasadorica Maja Vučić zloupotrebljavanje djece u političke svrhe.

Za one koji ne znaju, ovdašnju, lokalnu i regionalnu, javnost jučer je p(r)otresao video snimak objavljen od strane web-portala Omladinskog kulturnog centra iz Gradačca na YouTubeu. U propagandnom videu, troje mališana objašnjava kako Bošnjaci treba da se izjasne na predstojećem popisu. No nije ovo jedini video ovoga Centra na YouTube kanalu: ima ih još nekoliko sličnih, jednako uznemirujućih – djeca se koriste kao političko-nacionalne alatke, propagiraju ideje koje ne odgovaraju njihovom uzrastu ili mogućnosti da percepiraju o čemu se zapravo tu radi – od strane iste organizacije.

Kampanja naziva “Osvješćivanje našeg naroda” šokirala je i članove Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH: „Omladinski kulturni centar iz Gradačca grubo je prekršio prava djece, jer ih je iskoristio u propagandnom filmu o tome kako Bošnjaci treba da se izjašnjavaju na predstojećem popisu stanovništva.“

Čelnik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević čeka reakciju nadležnih i poručuje: “Naš prostor je užasno zagađen ovakvim i sličnim porukama i zaista bi organizacije koje se bave pravom djece trebalo da reaguju i zaštite djecu od ovakvih primjera zloupotrebe djece.”

Aleksandra Marin-Diklić, pomoćnica ombudsmana za ljudska prava BiH i šef Odjeljenja za prava djece, poručila je kako Institucija osuđuje ovaj očigledan primjer zloupotrebe djece u propagandne svrhe.

“Naravno da djeca imaju pravo na svoj stav i mišljenje i to jesu prava djece, ali ovo je zloupotreba djece jer su ona instruisana da pošalju određene političke poruke. Čak i ako su to roditelji uradili, onda treba da budu svjesni da su prekršili prava te djece i mi pozivamo institucije da reaguju”, istakla je Marin-Diklićeva, pišu Nezavisne.

Konstatacija ‘čak i ako su roditelji to uradili’ počiva na izjavi Nisada Drndića, jednog od urednika pomenutog portala. On na snimci ne vidi ništa sporno. Drndić ‘pojašnjava’ da je autor videa – otac, koji je sa svojom djecom to snimio. ‘Otac’ je, inače, šef multimedijalnog sektora spomenutog centra, a Drndić dodaje: „Ovim nismo htjeli da uvrijedimo ni Bosance, ni Bošnjake, ni muslimane, a kamoli nebošnjake. Naše udruženje promoviše samo pozitivne vrijednosti i nikad nismo zloupotrebljavali djecu niti bilo koga drugoga.”

No, Institucija ombudsmana, uz apel medijima da ne krše prava djece sa snimka i da zaštite njihov identitet, najavljuje da će preduzeti mjere nakon detaljne istrage svih detalja slučaja.

Reagirali su i predstavnici drugih institucija u BiH: iz Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku bh. parlamenta poručili su kako je ovo primjer zapanjujuće zloupotrebe djece i istakli protivljenje bilo kakvom eksponiranju djece u političke svrhe.

Ljutit je i ministar obrazovanja Kantona Sarajevo prof. dr Damir Marjanović, koji je na svom Facebook profilu poručio kakozolupotreba djece MORA prestati.

L.R., Radiosarajevo.ba