Mali Turci od rujna u školi uče ”koncept džihada” i ”malo manje Darwina”

Od rujna turske škole počinju raditi po novom programu, ali njegov sadržaj zabrinjava mnoge roditelje zbog činjenice da su vlasti u školski program odlučile uvesti učenje ”koncepta džihada”.

Promjene su pogodile program prvog, petog i devetog razreda škole, a najžešći protivnici novog programa, uz koncept džihada, osuđuju što se izbacilo učenje o evoluciji.

Osim toga, program je smanjio broj sati za proučavanje biografije osnivača sekularne turske države Mustafe Kemala Ataturka, ali povećan je broj vjerskih predavanja.

Nastavni plan i program uključuje i lekcije o pokušaju državnog udara od prošle godine. Oporba smatra kako predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova ”Stranka pravde i razvitka” (AKP)pokušavaju zemlju odvesti daleko od sekularnog puta i islamizirati društvo.

”Obrazovanje u Turskoj nikada nije bilo sekularno, ali sada program ima obaveznu religijsku nastavu. Ali ne samo to. Oni su također uveli nastavu o konceptu džihada, što je strašno. Djecu od 10 godina će učiti napamet molitve iz Kur’ana. Vjerujem da vjeronauk treba dati kod kuće, a ne u školi”, izjavila je jedna od majki turskog učenika.

Turski ministar prosvjete Ismet Yilmaz je prigovorio kritičarima novog programa, tvrdeći da su izbačeni samo ”nepotrebni, ponavljajući i arhaični predmeti”.

”U programu ima više od 100 000 izmjena, a raspravlja se samo o jednoj, koja je za neke nepravedna”, rekao je ministar

Ministar je rekao kako Darwinova teorija evolucije nije bila izbačena iz programa, kako tvrde kritičari.

Nismo protiv koncepta evolucije. Raspravljati o znanosti je nemoguće, i koncept nasljedne mutacije, modifikacije i prilagodbe je ostao u programu, a to je sve teorija evolucije. Mi samo rekli neka se ne uči u toj dobi, nego da se stavi u srednju školu”, rekao je ministar Yilmaz.

No, kritičari novog programa objašnjavaju da se isključuje najvažniji dio teorije evolucije, onaj o podrijetlu čovjeka.

”Oni žele učiti o podrijetlu čovjeka na temelju religijskim tekstova, to jest, da smo svi potekli od Adama i Eve”, kažu voditelju jednog od najvećih sindikata turskih nastavnika, Orhan Yildirim.

Orhanu Yildirimu se ne sviđa ni uvođenje u srednjoj školi pojam ”džihada”.

”Pitajte bilo koga na izlazu iz džamije, što znači riječ ”džihad”? 99% će vam odgovoriti da je to glavni uzrok rata na Bliskom istoku. Nećemo dopustiti vlastima da se koriste ovim trikom za normalizaciju koncepta džihada”, rekao je Orhan Yildirim.

Yildirim je uvjeren da su izmjene školskog programa ideološke prirode.

Ovo je udar na obrazovni sustav u Turskoj. Ne treba vam oružje za ovaj udar. Ako obrazovni sustav pretrpi takav udarac, bit će nemoguće stvoriti prosperitetnu naciju”, rekao je vođa sindikata nastavnika.

Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz tvrdi da je to pogrešno tumačenje i da je u stvari ”džihad” prilično miran koncept i znači služenje zajednici, razumijevanje i brigu o svom bližnjem. Ministar je rekao da je više od 180 tisuća ljudi sudjelovalo u raspravi o novom školskom programu. Međutim, sindikati oporbenih nastavnika tvrde da ih nitko nije konzultirao, te da se rad na nacrtu programa od njih skrivao.

 

more recommended stories