Published On: Mon, Aug 12th, 2013

MALI I NE MOŽE ZNAT: Koliko ja znam u BiH su se vodile tri velike bitke

Tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2013.” pod motom “Od dana nezavisnosti do dana državnosti” upriličena je 09.08 na Velikom polju na Igmanu. Iako se nastoji predstaviti kao svebosanska i ove godine dominiralo je bošnjačenje nad istom.
Kantonalni ministar za boračka pitanja Fadil Hećo kazao je da je danas Dan šehida (šehidi su inače borci za islam) kojima se ovom manifestacijom odaje počast i evociraju uspomene.

“Igman je imao suštinsku važnost za odbranu BiH te je bio osnova za odbranu BiH”, objasnio je Hećo, a javila Fena.

Dodao je da ova manifestacija prerasla u tradicionalnu manifestaciju te da je osnovna poruka da se ne zaboravi i ne ponovi.

Bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović se prisjetio teškog, ali jasnog puta odbrane BiH.

BiH pobijedila vanjskog, ali ne i unutrašnjeg neprijatelja

“BiH je bila razapeta između prijetnji i ponuda. Građani su se na referendumu odlučili za BiH u kojoj žive ravnopravni narodi”, objasnio je.

Lazović je dodao da su bh. narodi skupo platiti svoju nezavisnost.

“Jedna od odlučujućih borbi je bila i borba na Igmanu. Ova legendarna planina je utvrda našeg Sarajeva i naše BiH”, kazao je Lazović.

Bivši predsjednik Skupštine BiH je naglasio da je BiH daleko od referendumskih odluka.

“Nama je BiH isporučena kao krhka građevina, a pobijedila je vanjskog, ali ne i unutrašnjeg neprijatelje”, rekao je Lazović i dodao da se treba vratiti “napravi put na kojima počiva BiH”.

Lazović  nije pojasnio na kojeg vanjskog neprijatelja misli.

Bijeli nišani sjećanje na ratno doba

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da su šehidski bijeli nišani sjećanje na ratno doba u BiH.  Time je još jednom potvrdio islamski karakter ABIH koji inače negira.

“Čudo bosanskog otpora je u hrabrosti , kvaliteti ljudi koji ne žele biti poniženi”, kazao je Izetbegović i dodao da su se u BiH u to vrijeme vodile tri velike bitke.

“Jedna bitka se vodila u Briselu, jedna bitka je prokopavanje tunela u Butmiru kroz koji je prošla vojska koja je odbranila Igman, a treća se desila na Igmanu”, objasnio je član Predsjedništva BiH, a javila Fena. Za druge bitke Bakir i ne zna. Niti su mu rekli. A dalje od tatinog ureda teško da je kročio.


Naglasio je da je tajna obrane BiH u kreativnosti nenaoružanih ljudi.

“Nikada nećete odvojiti ni jedan pedalj zemlje koja se zove BiH, zemlju možete ponijeti samo na cipelama”, zaključio je Izetbegović.

Nakon govornika, upriličen je prigodan kulturno-sportski program.

Ova smiješna manifestacija svake godine oduševljava većinu građana BIH svojom bizarnošću, a stand up izjave Bakira I. naprosto su vrh svih dosadašnjih proslava.