Published On: Sri, velj 16th, 2022

MALE PARE ZA TOLIKU BRUKU: Hodžić i ekipa na respiratorima zaradili samo pet milijuna KM?

Tužiteljstvo BiH je, na suđenju predsjedniku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i ostalima, među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz susjednih zemalja na okolnosti pokušaja nabave i stvarne cijene respiratora.

Tužitelj Mirza Hukeljić je uložio dokaze pribavljene iz Crne Gore, za koje je pojasnio da se odnose na pokušaj nabave respiratora, potom dokaze iz Hrvatske, a za te dokumente je naveo kako su bili osnova za formiranje cijene i da je u ponudi izražena cijena u duplo manjem iznosu, piše Detektor.

Pored toga, uloženi su i dokazi dobiveni iz Srbije, a tužitelj je podsjetio da je Kristijan Marić tijekom svjedočenja govorio kako je Sanja Lekić nabavila 200 respiratora za ponuđača u ovoj zemlji, dok iz dokumenata proizlazi da je nabava po duplo nižoj cijeni nego što je to platila tvrtka “F.H. Srebrena malina”.

“Ovim dokumentima se dokazuje stvarna cijena respiratora koji su iz Kine nabavljani duplo niže”, kazao je tužitelj Hukeljić.

Mirna Avdibegović, braniteljica optuženog Fikreta Hodžića, rekla je da su ugovori o kojima Tužitelj govori zaključeni prije 30. ožujka 2020. i da idu u korist Obrane.

Tužiteljstvo je, između ostalog, predočilo ugovor o kupoprodaji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i “F.H. Srebrena malina”, potom izjavu o nabavi FUCZ-a koju je, prema tužiteljevim riječima, potpisao Fahrudin Solak. U njoj je navedeno da su nabavljeni invazivni respiratori za potrebu zdravstvenih ustanova u FBiH.

Među dokazima je Tužiteljstvo predočilo i akt Vlade FBiH, kojim se dostavlja mišljenje Federalnog pravobraniteljstva o mogućnosti raskida ugovora između FUCZ-a i “F.H. Srebrena malina”.

“Dokazujemo da nije bilo moguće raskinuti ugovor, da je novac uplaćen dobavljaču u Kini i da on nije bio nepouzdan. Nije bilo mogućnosti da se novac vrati u proračun, a to misli Pravobraniteljstvo i Tužiteljstvo. Na ovaj način je proračunski novac potpuno neosigurano iskorišten”, rekao je tužitelj.

Predočeni su i dokazi za “Srebrenu malinu” pribavljeni u Privrednoj banci i Upravi za neizravno oporezivanje, kao i dijelovi Viber prepiski i e-mail komunikacija koji su predočavani svjedocima u sudnici.

Među predmetima koji su korišteni u komunikaciji a koji su uloženi kao dokazi nalaze se telefoni oduzeti od optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, te svjedoka Hasana Ganibegovića, Kristijana Marića, kao i laptopi i središnje jedinice privremeno oduzeti od Ganibegovića i Hodžića.

Na kraju ročišta je tužitelj Hukeljić kazao da odustaje od saslušanja više od 20 svjedoka koji su predloženi optužnicom.

Za zlouporabe prilikom nabave respiratora sudi se federalnom premijeru Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Solaku, direktoru tvrtke “F.H. Srebrena malina” Hodžiću, kao i samoj tvrtci, te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević, koja je optužena za nesavjestan rad u službi./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
UNITED STATE OF AMERICA
UNITED STATE OF AMERICA
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATE OF AMERICA
3 mjeseci prije

Eto CIA to prevodi a oni mrze Muslimane ali ne baš toliko koliko ih vole UZPEJCI

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

1. Rijec koja vas najbolje opisuje. Teroristi

Janez
Janez
3 mjeseci prije

Svakom po milijun.

Z-Deno
Z-Deno
Šta ti kažeš na ovo?  Janez
3 mjeseci prije

Koji su bekani glupi, ni toliko nisu zaslužili.

Z-Deno
Z-Deno
3 mjeseci prije

Koji su to bekani. Za ovakvu vrstu posla treba imati mozga i sve uraditi po pravilima. A kick-back, sama riječ kaže.

Z-Deno
Z-Deno
3 mjeseci prije

Gladno je to. Jer 5 mil je 50% od 10 mil. Ko još na planeti uzima 50% kick-back. Ni kašogi nije uzimao. On je uzimao 15%, pa bilo puno.

Z-Deno
Z-Deno
Šta ti kažeš na ovo?  Z-Deno
3 mjeseci prije

A legalno po zakonu možeš dobiti 2% “provizije”. Njima malo. 2% je 200 000 km. Legalno da dobiju. Industrijski standard. Gladno je to.

Z-Deno
Z-Deno
Šta ti kažeš na ovo?  Z-Deno
3 mjeseci prije

Koga gladan quurac napravi, ostane cijeli život gladan.

Last edited 3 mjeseci prije by Z-Deno
Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Z-Deno
3 mjeseci prije

I da se 2 littra spperme naguta, opet gladno.

Mura
Mura
3 mjeseci prije

Najgore što kakiru koji je na vrhu piramide sve ode.

Mura
Mura
Šta ti kažeš na ovo?  Mura
3 mjeseci prije

Sreća po on nije koorumpiran inače bi nahebo od pravednih aamura.