Published On: Wed, Oct 9th, 2013

Malala: Nisam još zaslužila Nobelovu nagradu

Malala Yousafzai, pakistanska aktivistkinja koju mnogi vide kao ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za mir, kaže da još nije zaslužila to prestižno priznanje.

Govoreći povodom godišnjice napada u kojem su joj talibani pucali u glavu jer se javno zalagala za pravo žena na obrazovanje, 16-godišnja Malala je u intervjuu za pakistanski radio City 89 FMobjasnila da joj je želja da učini više u promovisanju obrazovanja, te da još nije vrijeme da dobije Nobelovu nagradu.

“Ima mnogo ljudi koji zaslužuju Nobelovu nagradu za mir i mislim da imam još dosta da radim. Po mom mišljenju, nisam učinila dovoljno da bih osvojila Nobela za mir”, rekla je Malala, koja je postala globalna ambasadorka za prava djece na obrazovanje.

U dolini Swat, na duboko konzervativnom sjeverozapadu Pakistana, gdje je Malala živjela do napada i gdje se od žena očekuje da sjede kod kuće i bave se porodicom, samo polovina djevojčica danas pohađa školu.

Premda je slavljena širom svijeta, Malala u svojoj rodnoj zemlji nailazi na skepticizam, pa čak i na optužbe da je postala marioneta Zapada. Ipak, svojim porukama nade i odlučnošću uspjela je da inspiriše mnoge mlade Pakistance.

“Prošlogodišnji napad na nju je nešto što se ne zaboravlja. Obrazovanje je naš život i Malala se za to bori. Zbog toga je mi jako volimo”, izjavila je 12-godišnja Humera Khan iz Mingora, gdje je Malala pohađala školu prije nego što je napadnuta.

Pakistanska djevojčica, jedan ljekar iz Konga koji pomaže silovanim ženama i ruski i bjeloruski borci za ljudska prava vode u prognozama uoči objavljivanja imena dobitnika Nobelove nagrade za mir u petak u Oslu.

Malala favorit za Nobelovu nagradu

Vrhunac sezone Nobela, nagrada za mir podstiče spekulacije pošto se lista kandidata drži u tajnosti. Jedino što se zna jeste da je postignut novi rekord pošto je 259 pojedinaca i organizacija na listi kandidata za tu prestižnu nagradu.

Kako se bliži dan objavljivanja dobitnika nagrade, više stručnjaka smatra da je Malala favorit. Mlada Pakistanka koja je čudom preživjela napad talibana prije godinu dana, postala je svjetski poznata po borbi za prava djevojčica na obrazovanje.

Dodeljivanje nagrade Malali poslaće “više važnih poruka”, u prvom redu o “ulozi obrazovanja, posebno djevojčica i žena, za mir, demokratiju i ljudska prava”, ocijenio je Christijan Berg Harpviken, direktor Instituta za mir u Oslu.

Malala bi sa 16 godina bila daleko najmlađi laureat u istoriji Nobelovih nagrada.

Nobelova nagrada za mir biće uručena 10. decembra u Oslu, na dan smrti utemeljivača nagrade, švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela. Nagrada iznosi osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 925.000 eura, podsjeća agencija Beta.

Radiosarajevo.ba