Published On: Fri, Oct 10th, 2014

Malala i indijski borac za dječja prava dobitnici Nobelove nagrade za mir

PAKISTANSKA djevojka Malala Jusafzai i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi ovogodišnji su zajednički dobitnici Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak u Oslu Norveški odbor za Nobelovu nagradu.
Nagrađeni su za svoju borbu protiv ugnjetavanja djece i mladih te za nastojanje da sva djeca imaju pravo na obrazovanje.
U skladu s oporukom Alfreda Nobela, to je jedina Nobelova nagrada koja se ne objavljuje u Stockholmu, nego u Oslu. Dobitnika proglašava peteročlani norveški odbor za dodjelu nagrade koji imenuje norveški parlament. Nobelove nagrada za mir pobuđuje najviše medijske pozornosti i nagađanja, a odluke odbora često su i predmet kontroverzi i rasprava. Ove je godine na adresu odbora stigao rekordan broj kandidatura, njih 278
Malala kao simbol borbe za ljudska prava
Malala Yousafzai je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje, zbog kojeg je u napadu 2012. godine jedva ostala živa.
Malala je 2009., u dobi od 11 godina, postala poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012. Zaustavili su autobus na cesti u kojem je Malal putovala u školu. Nakon što u tražili da se “javi Malala Yousafzai”, djevojčica se javila i onda su joj pucali u glavu i vrat.
Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.
Pakistanske vlasti su nakon događaja odlučile otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu.

Dobila nagradu iz drugog pokušaja
Prošle je godine nagradu dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW). To je izazvalo velike rasprave jer je Malala i tada bila najveći favorit, a pakistanski talibani su odmah iza toga u javnosti izrazili zadovoljstvo ishodom.
“Veselimo se što ona nije dobila nagradu. Već smo rekli da je ne zaslužuje. Ništa veliko ona nije učinila… Ta nagrada treba pripasti istinskim muslimanima koji se bore za islam”, izjavio je tada Šahidulah Šahid, glasnogovornik islamističkih pobunjenika.
Oko 300 tisuća ljudi potpisalo je ove godine peticiju da se Malala Yousafzai nominira za Nobela.
Talibani je i dalje smatraju metom
Dok Malala i danas, kao 16-godišnjakinja, traži dijalog kako bi riješila probleme, talibani ne dijele njezine poglede na svijet. Glasnogovornik pakistanskih talibana rekao je prošle godine za CNN kako je Malala i dalje meta jer je upotrebljena u propagandi protiv talibana. Tvrde da će je napasti ako im se ukaže prilika.