Published On: Ned, pro 14th, 2014

‘Mala Bosna’ dobiva policijsku stanicu zbog napada

Policija u američkom gradu St. Louisu otvara posebnu stanicu u dijelu grada gdje većinom žive doseljenici iz Bosne i Hercegovine, prenose američki mediji.

Ova odluka uslijedila je nakon nedavnog napada kada je jedan doseljenik nasmrt pretučen, dok je u drugom jedna Bosanka napadnuta.

Zapovjednici policije kazali su stanovnicima u području Bevo Milla, koji se još naziva i Mala Bosna (Little Bosnia) da će otvoriti podstanicu na drugom katu zgrade Bosanske trgovinske komore.

Posebni agent Federalnog biroa za istraživanje (FBI) William Woods kazao je stanovnicima Male Bosne tijekom jednog sastanka da njegov ured istražuje oba napada.

U međuvremenu, policija je uhitila četvrtog tinejdžera koji je povezan sa ubojstvom Begića. Ovaj 16-godišnjak je odveden u maloljetnički pritvor.

Haris Pašić, navode američki mediji, jedan je od Bosanaca koji je u posljednje vrijeme bio žrtva nasilja.

Ožiljak na njegovim leđima dokaz je napada u kojem su dva muškarca ukrala kombi koji je bio u njegovom vlasništvu tek četiri sata. Također su mu oteli sav alat i novac.

Govori kako ga je sada strah kazati drugima kako je iz BiH jer misli da će ga netko opet napasti.

“Moram priznati da me malo strah, sa strahom očekujem reakcije kada kažem da sam Bosanac”, govori.

Sadik Kukić je poslovni čovjek iz BiH koji živi u Maloj Bosni.

“Ovo je problem zajednice, kriminal je kriminal i nije bitno jeste li crnac ili bijelac”, ističe on.

Tijekom sastanka u Bosanskoj trgovinskoj komori u srijedu navečer bilo je dosta ljudi i iz susjednih dijelova grada i svi su govorili kako se trebaju ujediniti u borbi protiv zločina. Istakli su kako su to uspjeli uraditi prije deset godina, ali su sada bili neoprezni.

“Tada smo djelovali zajedno i smanjili smo stopu kriminala u našim susjedstvima za 50 posto”, kazao je Kukić.

Iako su određene ophodnje pješaka policajaca, policija traži pomoć građana.

“Vidimo nefunkcionalne zajednice gdje nitko neće da raditi sa policijom ili sa susjedima dok kriminal divlja. Bez svjedoka mi nemamo način da procesuiramo kriminalce osim ako policajci nisu vidjeli zločin. Bez zajednice ne možemo ništa, a sa njom možemo sve“, istakao je policijski kapetan Steven Mueller.

Al Jazzera Balkan l bljesak

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare