Published On: Sun, Aug 23rd, 2015

Makedonske vlasti: Moramo se snalaziti sami, EU ne želi pomoći oko izbjeglica

MAKEDONIJA je tražila pomoć od Europske unije oko velikog broja izbjeglica koji svakodnevno nadiru iz Grčke, ali sve nadležne institucije su se oglušile, tvrdi Mitko Čavkov, makedonski ministar unutarnjih poslova, prenosi agencija Srna.
Čavkov kaže da je Makedonija pozvala i grčke policijske strukture da poduzmu nužne mjere radi smanjenja propuštanja izbjeglica prema Makedoniji koja, kako tvrdi makedonski ministar policije, jednostavno nema kapacitete da se pobrine za sve izbjeglice koje dođu do njenog teritorija.
“Mi s naše strane razumijemo njihov problem prema izbjeglicama, ali nikako se rješenjem problema ne može smatrati slanje po pet do šest tisuća izbjeglica dnevno”, kaže Čavkov. Makedonski MUP i ranije se žalio na nedostatak suradnje s Grčkom, s kojom su Makedonci u sporu oko imena svoje države još otkako se raspala Jugoslavija. Zbog toga je Makedoniji blokiran i pristup u EU i NATO.
Tukli izbjeglice i gađali ih suzavcem i šok bombama
Makedonija je, podsjećamo, ovoga vikenda zatvorila svoje granice i podigla bodljikavu žicu. U više navrata došlo je do sukoba izbjeglica s makedonskim vojnicima i interventnim policajcima koji čuvaju granicu. Na izbjeglice su ispaljivani suzavci i šok bombe, policija ih je tukla i pucala u zrak kako.
Makedonci postupno propuštaju izbjeglice preko granice, pri čemu prednost daju tzv. ugroženim skupinama, odnosno prvenstveno trudnicama, ženama i djeci, te starijima i bolesnima. No, i dalje izbjeglica ima više nego što je mjesta u vlakovima koji ih voze na sjever, prema Srbiji i Mađarskoj.
Taksisti ih voze za 100 eura
Na željezničkoj stanici u Đevđeliji, gdje se izbjeglice skupljaju jutros je, kako javljaju makedonski mediji, bilo više tisuća ljudi. Svaki dan iz Đevđelije prema Srbiji kreću četiri vlaka – tri redovne linije i jedna izvanredna.
Izbjeglice su u međuvremenu izložene pljačkašima i raznim prevarantima koji im osnovne namirnice, poput vode, prodaju za vrtoglave cifre. Priliku za zaradu uvidjeli su i taksisti, koji izbjeglicama nude prijevoz do Tabanovaca, sela na sjeveru države, odmah uz srpsku granicu, po cijeni od 100 eura.